Česko musí vrátit Bruselu téměř čtvrt miliardy korun

Praha - Česká republika musí vrátit Evropské unii 234 a půl milionu korun, které měly původně sloužit na rozvoj malého a středního podnikání. Podle Evropské komise (EK) totiž Česko zpronevěřilo peníze, které před 13 lety přišly z fondu Phare. Informují o tom Hospodářské noviny.

„Na základě výsledků své kontroly nás komise vyzvala, abychom vrátili peníze na její účet,“ potvrdil tiskový odbor ministerstva financí. Podle deníku musí ministr financí Miroslav Kalousek uvedenou sumu poslat zpět do Bruselu nejpozději do 7. srpna.

Peníze z programu Phare (431 milionů korun) měly Čechy naučit rizikovému investování pomocí fondu, do kterého by investovaly i banky a soukromé subjekty a poskytovaly tak podnikatelům kapitál na rozvoj jejich firem. Vznikla Nadace pro rozvoj regionů a její dvě dceřiné společnosti Regionální podnikatelský fond a Fond rizikového kapitálu. V roce 1998 byl Regionální podnikatelský fond svěřen do správy společnosti Czech Venture Partners (CVP). Podle deníku byla část investic úspěšná, část méně, ovšem po pěti letech zůstala ve fondech jen zhruba polovina původních peněz.

Případ začal v roce 2003, kdy náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Forman upozornil na nesrovnalosti ve vedení těchto fondů. Více než sto milionů korun bylo proplaceno jako odměna poradenské firmě CVP, a to i přesto, že audit prokázal, že fondy neplnily svůj účel a byly ve ztrátě. Forman následně vypověděl s CVP smlouvu.

Šéf společnosti CVP Gijsbert M. Boot však obvinění odmítá, podle něj společnost investovala přes 300 milionů a vrátilo se jí přes 600 milionů. S tím ovšem nesouhlasí ani současný ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Tvrdí, že se investice nepovedly a firmě CVP bylo opravdu vyplaceno 100 milionů korun na odměnách. Policie proto v souvislosti s případem obvinila v roce 2005 deset lidí z pokusu o zpronevěru těchto fondů včetně Formana a jeho poradce Radima Špačka, kteří přitom na problém upozornili jako první. 

Postup EK je nestandardní, protože její rozhodnutí přichází v době, kdy ještě není dokončeno vyšetřování protikorupční služby EU, která případ také řeší. Jasno není ani ve výši vyrovnání u arbitráže, kde po Česku CVP žádala za vypovězení smlouvy 140 milionů korun.