Jednání v Bruselu nepomohla, OPEC zpívá stejnou písničku

Brusel - Za rekordní ceny ropy může především slabý dolar, zopakoval po jednání s představiteli Evropské unie šéf Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Šakíb Chalíl. Přispívá k němu ale také celá řada dalších faktorů, které ropné mocnosti nemohou ovlivnit, například spory Spojených států s Íránem. Jednání mezi OPECem a EU tedy skončila dle očekávání analytiků bez výsledku.

Chalíl upozornil, že žádný nedostatek ropy na trhu nevidí. Exportéři prý naopak uspokojují současnou poptávku, přičemž ještě mají zásoby a volné kapacity. „Myslím, že trh čeká, jak se bude vyvíjet kurz dolaru v červenci a jak se vyvine geopolitická situace, zejména pokud jde o hrozby proti Íránu,“ dodal.

Kromě slabého dolaru a napětí mezi USA a Íránem může být částečným viníkem rekordních cen ropy také krize na finančních trzích. Její kořeny spadají do Spojených států, kde se objevily především problémy se splácením hypotečních úvěrů, což vedlo ke zhoršení situace v celém finančním sektoru.

Svojí roli ve vývoji na trzích s ropou sehrávají i spekulanti, což ovšem částečně souvisí se sílou dolaru. Podle Chalíla se spekulantům nedařilo dosáhnout dobrých zisků na devizových trzích a tak obrátili svojí pozornost na trhy s komoditami.

Chalíl opakuje stále stejné argumenty. Jednání s představiteli EU na postoji OPECu nic nezměnilo. Cena ropy tak bude zřejmě i nadále lámat rekordy. Zatím posledního maxima dosáhla minulý týden, když se přiblížila téměř 140 dolarům za barel.