Evropští dopravci chtějí jednotnou daň na pohonné hmoty

Brusel - Evropští autodopravci budou prosazovat zavedení jednotné daně na pohonné hmoty pro všechny druhy dopravy. Její spodní hranice by navíc měla ležet na výrazně nižší úrovni než dnes. Na dnešním jednání v Bruselu se na tom shodli zástupci Mezinárodní silniční unie (IRU). České dopravce reprezentovali na schůzce zástupci sdružení ČESMAD Bohemia.

Minimum EU pro daň na pohonné hmoty činí 302 eur na 1000 litrů nafty. Podle mluvčího ČESMAD Bohemia Martina Felixe dnes platí nejvyšší daň právě autodopravci, zatímco například letečtí či lodní dopravci v této oblasti výrazně ušetří, protože jsou od ní osvobozeni.

Snížením daňové zátěže chtějí autodopravci kompenzovat rekordně vysoké ceny benzínu a nafty. Ty vyvolaly řadu protestů, kvůli nimž se v posledních týdnech začíná hovořit o krizi silniční dopravy v celé Evropě.

Zástupci IRU se dnes shodli, že silniční doprava využila všechny rezervy na snížení dopadů krize a současná pasivita a ignorance ze strany národních vlád existenčně ohrožuje významné množství dopravních firem. V Česku jich zatím zkrachovala asi stovka. Jednalo se většinou o menší dopravce, kteří neměli vyjednávací sílu, aby promítli rostoucí náklady do cen.

Nespokojení dopravci střídavě blokují dopravu v různých státech unie. Kromě České republiky upozorňovali protestními akcemi na problém zdražování pohonných hmot například také v Belgii, Francii či ve Španělsku. Evropská komise však zatím žádné změny, které by pomohly dopravcům překonat krizi vyvolanou růstem cen ropy, zatím nechystá. Její představitelé se domnívají, že by se jednalo jen o krátkodobé řešení, které by navíc mohlo deformovat trh.

Přístup některých států již ale tak striktní není. Například Francie přislíbila dopravcům snížení daní a její prezident Nicolas Sarkozy se snaží podobný krok prosadit v celé Evropské unii. Oproti tomu česká vláda zatím podobný krok nechystá, snížení spotřební daně navrhla zatím jen opozice.

Vydáno pod