Koruna má nový rekord k euru i dolaru

Praha - Česká koruna dnes opět o něco posunula své rekordní hodnoty. Své maximum vůči euru přepsala na 23,84 Kč/EUR, nový rekord k dolaru dosáhl 15,10 Kč/USD. Přestože už tempo posilování koruny nereflektuje skutečný stav ekonomiky, měla by tuzemská měna podle analytiků posilovat i nadále a je velmi pravděpodobné, že se dostane pod hranici 15 korun za dolar.

Podle analytika z ING Vojtěcha Bendy se dá předpokládat, že měna posílí až ke třiadvaceti korunám za euro. „V horizontu nejbližších měsíců ale čekáme stabilitu a korekci směrem nahoru, což bude dáno stabilizací a návratem k dolarovým trhům a oslabením ekonomického růstu ČR,“ zdůraznil. 

Za posledních 12 měsíců proti euru posílila česká měna téměř o pětinu. Analytik ČSOB Jan Čermák upozorňuje, že pokud by koruna posilovala nadále stejným tempem, dosáhla by do pěti let úrovně pěti korun za euro. Česko by se tak stalo jednou z nejdražších ekonomik světa.

Z rekordních hodnot české koruny na začátku prázdnin se radují lidé, kteří se chystají k odjezdu na dovolenou za hranice, kde pro ně díky výhodnému kurzu bude levněji. Cenová hladina v České republice by letos měla podle Čermáka stoupnout těsně pod 70 procent úrovně eurozóny.