Při odškodňování zemědělců má ministerstvo svázané ruce

Staré Hradiště, Janovice (Pardubicko) - Podle ministerstva zemědělství je v situaci po přírodních pohromách zákon o veřejných zakázkách těžkopádný. Státní lesy by měly mít možnost zadávat těžbu dřeva při kalamitě pružněji. Řekl to ministr Petr Gandalovič, když se přijel podívat na Pardubicko a Chrudimsko, postižená větrnou smrští. Obtížná je i pomoc těm zemědělcům, kterým bouře zničila úrodu. Kvůli společné zemědělské politice Evropské unie jsou možnosti ministerstva v takových případech limitované.

Ve Starém Hradišti u Pardubic měly dnes kombajny začít sklízet ozimý ječmen. Kvůli větrné smršti a kroupám však nesklidí ani slámu, z pojištění zemědělci získají jen polovinu celkových škod.

Ztráty rostlinné produkce kompenzuje ministerstvo jen pojistkou

Postižení zemědělci požádali ministra, aby jim stát poskytnul výhodnější provozní úvěr s nižším úrokem než je běžné. „Budeme muset splácet hnojiva, chemii, osiva. A na to nebude, protože nebudou žádné tržby,“ stěžuje si místní zemědělec Vladimír Řehounek.

Ministerstvo však tuto krizovou pomoc zřejmě poskytnout nemůže. „V současné době to možné není, v rámci společné zemědělské politiky by to bylo považováno za veřejnou podporu. My platíme zemědělcům část pojistného, pokud si svoji úrodu pojistí,“ říká Petr Gandalovič.

Lesní polom? Zrychlená těžba je nyní problematická

Rozsah lesní kalamity v oboře Janovice na Chrudimsku vyžaduje okamžitě zahájit těžbu dřeva. Lesníci se shodují v tom, že v legislativě chybí zákon, který by po přírodních katastrofách dovoloval mnohem rychleji zadávat těžební práce firmám, než to dovoluje současný zákon o veřejných zakázkách. „Uvažujeme o tom, že bychom v rámci zákona o státních lesích zpracovali tuto problematiku pružněji,“ říká Gandalovič.

Státní Lesy jsou zatím nuceny znovu vykročit v desítkách lokalit stejnou cestou, jakou dřevařské firmy nedávno napadly u antimonopolního úřadu kvůli nerovné příležitosti získat zakázku při těžbě po vichřici. „Budeme aplikovat jednací řízení bez uveřejnění, to znamená zrychlený režim výběrových řízení. Budeme oslovovat šest firem,“ říká generální ředitel Lesů ČR Jiří Novák.

Kvůli krizovým zakázkám, které musely státní lesy urychleně zadat po loňské vichřici Emma, dokonce ministr Gandalovič čelil podezření z korupce.

Vydáno pod