Bonton prodal Albatros členům jeho představenstva

Praha - Přední české nakladatelství Albatros bylo prodáno vydavatelstvím Bonton členům jeho představenstva. Ti si ho koupili za pomoci zahraničního kapitálu. Informoval o tom server Novinky.cz s odkazem na zástupce generálního ředitele nakladatelství Albatros Petra Bělohradského. Nakladatelství Albatros patřilo Bontonu od roku 1998.

„Byl vybrán kupec. V současné době běží nezbytné administrativní záležitosti. K ceně se nebudu vyjadřovat,“ uvedl serveru Novinky.cz Bělohradský.

Vznik Albatrosu se datuje na duben 1949, tehdy se jednalo o první nakladatelství v Československu specializované na dětské knihy. Původní název nakladatelství zněl Státní nakladatelství dětské knihy, své dnešní označení získalo v roce 1969.

Ročně vydá Albatros kolem 200 knih, je dlouhodobým exkluzivním vydavatelem knížek Astrid Lindgrenové a příběhů Harryho Pottera pro území České republiky. Předloni nakladatelství vykázalo tržby zhruba 120 milionů korun a ztrátu přes 28 milionů korun.

Pověst Albatrosu trochu utrpěla tím, že jej prošetřuje antimonopolní úřad kvůli možnému zneužití dominantního postavení na trhu. Pochybnosti úřad získal při prověřování prodeje knihy Harry Potter a relikvie smrti.

Nakladatelství Albatros bylo od roku 1998 součástí zábavní skupiny Bonton, kam patří také stále ještě hudební vydavatelství Supraphon a filmová distribuce Bontonfilm. Rozprodávání jednotlivých částí Bontonu začalo už v roce 2002, napsal server Novinky.cz.