Prezident OPEC vyloučil, že by ceny ropy klesly

Alžír - Prezident Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Šakíb Chalíl vyloučil, že by ceny ropy klesly. Důvodem je podle něj stále silná poptávka v Číně a Indii. Ceny podle něj nemohou klesnout také kvůli klesajícímu kurzu dolaru a napětí ve světové politice.

Podle Chalíla jsou ceny ropy nyní blízko historických maxim bez ohledu na to, jaká je nabídka a poptávka. Současnou úroveň cen způsobila krize, která se ve Spojených státech odehrála v srpnu a září minulého roku. Tehdy musela centrální banka USA snížit úrokové sazby, aby posílila ekonomiku, oslabila tím ale i kurz dolaru.

Cena ropy se jen od začátku letošního roku zvýšila o polovinu. Částečně to způsobilo napětí kolem íránského jaderného programu, o většinu se ale postaraly obavy ze špatného zásobování trhu, protože poptávka v Číně a Indii silně roste.

K růstu cen přispěl i dostatek peněz mezi investory. Ke komoditám je letos přilákala vyšší návratnost, než nabízejí akcie. V pátek ceny ropy sestoupily z maxim nad 145 dolary za barel. Ve čtvrtek přitom americká ropa vzrostla na rekordních 145,85 dolaru a severomořská ropa Brent až na 146,69 USD.