Developeři prý podvádějí zájemce o koupi nemovitosti

Praha - Smlouvy, které zájemci o nové bydlení podepisují s největšími českými developery jsou nezákonné. Mimo jiné tento závěr přinesla analýza advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Zkoumala smlouvy největších českých developerů a zjistila, že klienti musí například celou cenu bytu nebo její větší část uhradit ještě před jeho předáním a zapsáním do katastru nemovitostí. Celý obchod pak může skončit tak, že zůstanou bez bytu i bez peněz. Právních rezerv ve smlouvách si všímá i Sdružení obrany spotřebitelů.

Cena dohodnutá při koupi zůstavá stejná i v případě, že developer během stavby byt zmenší. U stometrového bytu při ceně 60 tisíc za metr čtvereční tak může zákazník tratit desetitisíce korun. „V případě, že by ten byt byl menší o 3 metry, tak by to znamenalo ztrátu spotřebitele ve výši 180 tisíc korun,“ propočítal advokát Ambruz & Dark Petr Novotný největší nebezpečí pro klienty.

Zástupci developerů se ale ústy mluvčí jednoho z nich, Pavly Tempové ze společnosti FINEP brání: „Součástí budoucí smlouvy o smlouvě kupní je specifikovaná tolerovaná odchylka výměry, která činí tři procenta z čisté bytové plochy“.

Právní analýza vytýká obchodníkům s nemovitostmi i nastavení pokut vymahatelných oběma smluvními stranami v případě odstoupení od smlouvy. Pro zákazníka je jejich výše neporovnatelně bolestnější, než pro developery. Ve smlouvách panují i nejasnosti ohledně termínu zahájení výstavby bytu.

Nevyváženost smluv se nejvíc projeví při pozdějších reklamacích. Mezi nejneuvěřitelnější ustanovení patří podle analýzy to, že o vadách a nedodělcích rozhoduje nezávislý expert, kterého ale určí developer.

„Obrací se na nás stále víc spotřebitelů s podobnými stížnostmi. Po převzetí bytu zjistí závady a v podstatě mají velmi malou šanci u některých developerských společností problém vypořádat,“ potvrdila závěry studie zkušenostmi z praxe Ivana Picková, mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů.