Američané kupují benzin v Mexiku, je tam levnější

Tijuana (Mexiko) - Američtí i mexičtí podnikatelé našli výhodný byznys. Nakupují benzin a naftu ve velkém v Mexiku, kde jsou pohonné hmoty dotované, a tudíž levnější. S plnými cisternami potom přejíždí hranice a prodávají paliva ve Spojených státech.

Rozdíly mezi cenami v Mexiku a na Ameriku rekordními cenami v USA jsou značné. Benzin je v Mexiku zhruba o třetinu levnější než v USA a u nafty je to dokonce téměř dvojnásobek. Zatímco v Mexiku se jí dá galon (3,78 litru) pořídit za dva dolary (asi 30 korun), ve Spojených státech stojí stejné množství přes čtyři dolary.

„Je pravda, že ze Spojených států jezdí cisterny tankovat do Mexika,“ potvrdil šéf mexické agentury pro ochranu práv spotřebitelů Mario Osuna. Žádný způsob, kterým by mohlo Mexiko zabránit podnikatelům kupovat pohonné hmoty v jeho příhraničních oblastech a převážet do USA, podle něj neexistuje. Mexiko nemá žádné regulace.

„Povinností čerpacích stanic je prodávat jejich produkt. Je jedno, jestli pak slouží k zapálení domu nebo k prodeji ve Spojených státech,“ míní o situaci Joaquín Avina, předseda svazu čerpacích stanic ve městech Tijuana, Tecate a Rosarito.

Mexiko chce paliva subvencovat i nadále

Dotované ceny pohonných hmot slíbil obyvatelům Mexika prezident severoamerické země Felipe Calderón. Svůj závazek hodlá i přes obtíže dodržet. Jeho vládu by měl tento rok přijít zhruba na 20 miliard dolarů.

Kabinet ale hledá řešení, jak zařídit, aby ze subvencí těžili pouze Mexičané, nikoliv bohatí Američané. „S příhraničními státy a Pemexem (mexická státní ropná společnost) pracujeme na vytvoření schématu, které by umožňovalo profitovat z administrativně stanovených cen pouze Mexičanům,“ uvedl náměstek mexického ministra pro energie Jordy Herrera.

Pohonné hmoty v USA jsou výrazně levnější než v Evropě

I když Američané v poslední době žehrají na rekordní růst cen, stále platí za benzin i naftu výrazně méně než Evropané. Galon benzinu se v USA prodává v průměru za 4 dolary, což odpovídá zhruba 15 korunám za litr. Nafta stojí přibližně 4,76 USD za galon, v přepočtu asi 19 korun za litr.

V České republice stojí litr Naturalu 95 v průměru 32,57 korun, za naftu platí čeští řidiči 34,87 Kč. K evropským rekordmanům patří Norsko a Nizozemí, kde se ceny pohonných hmot pohybují kolem 40 korun za litr.

  • Cisteny stojí frontu na benzin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/308/30775.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/255/25431.jpg