Regulované nájmy porostou do dvou let téměř o polovinu

Praha - Regulované nájemné se v příštích dvou letech zvýší podstatně více, než se původně předpokládalo. V roce 2009 by mohlo vzrůst o 30 procent, v roce 2010 by růst mohl činit až 44 procent. Původně měly regulované nájmy růst pouze o pětinu, tak aby k roku 2010 byl trh s nájemním bydlením plně liberalizován.

Novinku nájemcům a pronajímatelům dotovaných bytů sdělil na dnešní tiskové konferenci ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. „Už teď mnozí majitelé dosáhli tržního nájemného,“ podotkl ministr, vysoká procenta růstu jsou tedy jen čísla, která stejně nájemníci pociťují dnes a denně.

Ministr počítá i s tím, že „bolestnější“ deregulace zasáhne peněženky více nájemníků než původní plán. Příspěvek na bydlení nyní podle Čunka pobírá 40 tisíc domácností. Vyšší růst regulovaného nájemného však podle něj bude znamenat, že za dva roky by to mohlo být až o 20 tisíc domácností víc.

Řešení jejich pomoci vidí ministr v podpoře výstavby nájemních bytů, například v podobě garancí ze Státního fondu rozvoje bydlení investorům na splácení dlouhodobých úvěrů. Podporu je prý potřebné směřovat také k výstavbě malometrážních sociálních bytů.

Záměrem deregulace nájemného je přiblížit se ke stavu, kdy roční nájemné bude činit pět procent z tržní ceny bytu.

Liberalizaci trhu s bydlením si dal za úkol zákon o nájemním bydlení v roce 2006. V té době byl plán mít do roku 2010 plně deregulovaný trh. Postupovalo-li by se tempem určeným před dvěma lety, bylo by dle Čunka k roku 2010 ještě 600 tisíc bytů s regulovaným nájmem.