Česká republika a USA uzavřely dohodu o sociálním pojištění

České firmy, které mají zastoupení ve Spojených státech, budou brzy mít podnikání o něco jednodušší. Odpadne jim povinnost odvádět sociální pojištění v obou zemích. Dohodli se na tom ministr práce Petr Nečas (ODS) a americký velvyslanec v Česku Richard Graber.

Občané USA pracující pro americké společnosti v České republice, stejně jako čeští občané pracující pro české firmy v USA, musejí podle platné legislativy platit sociální pojištění v obou zemích. To se do budoucna změní. „Tato smlouva vytváří jasná pravidla pro platby pojištění i pro obdržení těchto sociálních dávek a z tohoto pohledu vytváří velmi dobré podmínky pro příchod investic ze Spojených států sem do České republiky,“ uvedl při podpisu dohody ministr Nečas.

Podle velvyslance Richarda Grabera bude po pěti letech účinnosti smlouvy dostávat sociální dávky v obou zemích asi 4400 lidí. „Každým rokem také bude osvobozeno asi 800 amerických a českých pracovníků od placení jak amerického sociálního zabezpečení, tak českých daní během dočasného pracovního poměru v té druhé zemi. V průběhu let tato čísla pravděpodobně porostou.“

Spojené státy americké mají podobné smlouvy o sociálním zabezpečení uzavřené jen s jedenadvaceti dalšími zeměmi. Ještě před vstupem v platnost musí dohoda projít americkým Kongresem a českým Parlamentem.