Vývozní ceny v květnu meziročně klesly o 5,4 procenta

Praha - Vývozní ceny v květnu zaznamenaly nejvýraznější pokles od listopadu 2002. Meziroční pokles nyní činí 5,4 procenta. Důvodem byl značně posilující kurz koruny. Dovozní ceny klesaly již desátý měsíc po sobě, v květnu pak o 3,3 procenta.

Na pokles vývozních cen měly největší podíl ceny strojů a dopravních prostředků, které se meziročně snížily o 8,3 procenta. Klesaly také ceny průmyslového spotřebního zboží o 7,4 procenta a ceny chemikálií o 7,1 procenta. Naopak nejvíce vzrostly ceny minerálních paliv, a to o 16,5 procenta a ceny potravin, které stouply o 6,6 procenta. „Takto rychlý růst výrobních cen se nečekal. Sázelo se v průměru na meziroční růst kolem 5 procent. Nápadně často se tak opakuje scénář, že finanční trh je zaskočen výší inflačních tlaků,“ vysvětluje ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Největší vliv na pokles dovozních cen mělo snížení u strojů a dopravních prostředků o 9,3 procenta. Výraznější pokles zaznamenaly také ceny průmyslového spotřebního zboží, které se snížily o 7,2 procenta, ceny chemikálií sestoupily o 6,3. Vzrostly pouze ceny minerálních paliv, a to o silných 25,3 procenta.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin se v červnu meziročně zvýšily o 65,8 procenta. Hlavním a dlouhodobým důvodem byl opět růst cen ropy. Tentokrát se cena ropy Brent zvýšila o výrazných 92,5 procenta a značně také vzrostla cena zemního plynu, a to o 57,2 procenta. Vysoký nárůst o 46,4 procenta si připsaly i ceny potravin. Naopak klesaly ceny kovů, kůží a dřeva.