Finanční úřady nemusejí poskytovat údaje o daňových úlevách

Brno - Finanční úřady nemusejí žadatelům poskytovat údaje o daňových úlevách jiných lidí. Zákon o svobodném přístupu k informacím podle nového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) ochraňuje důvěrné majetkové poměry plátců daní. Informace o platbách a úlevách přitom patří k osobním údajům. Dnes o verdiktu informovala mluvčí NSS Sylva Dostálová.

„Svoboda projevu, jakož i právo na informace, nejsou bezbřehé,“ uvedla předsedkyně senátu Lenka Matyášová. Z údajů o úlevách by si podle ní lidé mohli udělat obrázek o základu daně, a tím také o majetkových poměrech plátců, na což nemají nárok.

Nejvyšší správní soud řešil případ občanského sdružení OSMPB z Teplic, které požadovalo od Finančního úřadu v Jičíně informace o lidech, jimž úředníci v roce 2005 částečně nebo zcela prominuli takzvané příslušenství daně. K příslušenství patří například penále, náklady daňového řízení, úroky, pokuty a další částky, které úřad připočítává k základní vyměřené dani. V některých případech může příslušenství odpustit.

Jičínský finanční úřad občanskému sdružení nevyhověl. Podle NSS se zachoval správně, protože nesmí poskytnout třetím osobám informace, které získal na základě zákonů o daních, poplatcích, penzijním nebo zdravotním pojištění a sociálním zabezpečení.