Aero Vodochody si podmaňuje konkurenci, převezme rumunského rivala

Bukurešť/Vodochody - Český výrobce letecké techniky Aero Vodochody ovládne svého rumunského konkurenta Avioane Drakova. Za zhruba osmdesátiprocentní podíl zaplatí 16,3 milionu eur (v přepočtu asi 380 milionů korun).

Společnost Aero se v boji o Avioane utkala s italskou společností Alenia Aeronautica a rumunskou firmou INAV. Za akcie Avioane zaplatí Aero Vodochody 4,2 milionu eur. Dalších 3,3 milionu eur poskytne rumunskému podniku ve formě provozního kapitálu a 8,8 milionu eur ve formě investic.

Společnost Avioane vyrábí vojenská letadla a v posledních letech se potýká s rostoucími finančními problémy. Firma vyrábí mimo jiné cvičný letoun IAR 99 Soim ve spolupráci s izraelskou společností Elbit Systems.

Privatizaci Aviaone chce Aero dokončit ještě letos, vše bude záviset na tom, jak rychle se domluví s vládou v Bukurešti. Důvodem proč, český výrobce cvičných letadel s převzetím rumunské firmy spěchá je zejména přístup na rumunský trh. „Aero určitě bude mít zájem vstupovat na rumunský trh a ucházet se o zakázky, které vypisuje ministerstvo obrany Rumunska nebo jiná ministerstva,“ vysvětluje prezident asociace obranného průmyslu ČR Jiří Hynek.

Rumunské armádě by mohla zbrojovka z Vodochod dodávat třeba nové typy cvičných letadel L-159 nebo modernizovat starší L-39, které už rumunští piloti používají. Firma také hodlá využít levnou pracovní sílu přímo na místě. „Součást našich stávajících kontraktů budeme postupně přemisťovat do Avione Craiova,“ uvedl šéf Aera Igor Hulák

Aero Vodochody je největším výrobcem vojenských proudových cvičných letadel na světě a největším výrobcem letecké techniky v České republice. Jeho problémová situace se začala měnit loni v lednu, kdy se novým majitelem společnosti stala finanční skupina Penta. Ta vyvedla firmu ze ztrát a propustila stovky zaměstnanců. Pokus o expanzi ale některé odborníky překvapil. „Když vstupovali do Vodochod, všichni se domnívali, že je zajímá hlavně letiště. Z kroků, které podnikli, se ten pocit trošku změnil,“ zdůrazňuje letecký publicista Martin Velek.

Aero Vodochody se v současnosti účastní také dalších podobných tendrů jako byl ten rumunský. Postupně chce vybudovat silný středoevropský holding.