Akcie AAA Auto klesaly o čtvrtinu, burza je na dvouletém minimu

Praha - Téměř čtvrtinový propad zaznamenaly při dnešním obchodování na pražské burze akcie sítě autobazarů AAA Auto. Kvůli velkému poklesu dokonce hrozilo ukončení jejich obchodování. Cenné papíry autobazaru tak mají nové minimum, zhruba 13,50 koruny. Nejníže za dva roky se však propadl hlavní index PX celé pražské burzy.

Hlavním důvodem tak výrazného poklesu akcií největšího českého prodejce ojetin byla podle hlavního makléře Patria Direct Romana Koděry nízká likvidita společnosti. „Samozřejmě v momentě, kdy se začne na trhu výrazně prodávat, tak se mohou někteří investoři dostat do nucených prodejů, které pak akcelerují a dochází k posunu kurzu, jaký jsme viděli dnes,“ dodává Koděra.

Akcie AAA Auto nakonec značnou část svých dnešních ztrát umazaly a obchodování skončily „pouze“ o 7,5 procenta slabší (15,44 koruny), skutečností však zůstává, že loňský vstup firmy na burzu se určitě nevydařil podle představ jejích manažerů. První den obchodování v září 2007 se jedna akcie sítě autobazarů prodávala za zhruba 57 korun. Za deset měsíců se tedy propadly o více než sedmdesát procent.

Hlavní příčinou neúspěchů firmy na akciových trzích je její nevydařená expanze na východních trzích. Nové pobočky s logem AAA na východ od českých hranic spolkly velké investice, zisk však proti předpokladům nevytvořily žádný. Za loňský rok firma skončila ve ztrátě 120 milionů korun. To ostře kontrastuje s hospodářskými výsledky roku 2006, kdy bazar vydělal 175 milionů. Podle odhadů analytiků prodělá společnost letos až 50 milionů korun.

Před nedávnem vedení AAA Auto oznámilo svůj záměr uzavřít všechny své pobočky v Polsku. „S Polskem je to velmi těžké, trh je zaplaven importovanými vozy ve špatném technickém stavu a se špatným původem. S tím se nechceme potýkat, protože nám jde o seriózní obchod,“ vysvětlila viceprezidenta Karolína Topolová. Proti očekáváním však firma hodlá pokračovat v expanzi na ruském trhu. To dále znepokojuje investory a částečně stojí za propadem hodnoty akcií AAA.

Přes nepříznivý vývoj ceny akcií si dnes síť autobazarů si na burze nevedla absolutně nejhůře. Největší ztrátu nakonec utrpěly akcie developerské společnosti Orco, když odepsaly víc než 10,6 procenta. Hlavní index pražské burzy PX nakonec skončil slabší o 0,12 procenta a dostal se tak na své dvouleté minimum.