Stovky „brownfields“ čekají na nápad

Praha - Brownfields, neboli nevyužívané, zchátralé či ekologicky postižené nemovitosti, které ztratily svůj původní účel a většinou chátrají pod správou jejího trpitele, se stávají stále atraktivnější investicí s tím, jak ubývá volných zelených ploch. Vyšší urbanizace vrhá světlo i na 200 českých lokalit, o které se i přes komplikace s památkovou péčí nebo vyššími náklady na rekonstrukci, než-li na novostavbu, perou developerské firmy. Zástupce jedné z nich a starostka města Tábor, která hlásí, že brownfields v jejím městě už jsou rozebrány, navštívili Dobré Ráno ČT.

Jedním z městy často vlastněných areálů bývají kasárna. Ta táborská budou mít nového nájemníka a později i majitele. „Přebírali jsme areál kasáren na sklonku roku 2006. Rozhodli jsme se najít správnou developerskou společnost a výsledkem poptávkového řízení je pronájem 20 volných staveb a ploch,“ pochlubila se starostka města Tábor Hana Randová. „Cílem je vybudovat moderní táborskou čtvrť, dílem komerční, dílem k bydlení,“ dodala. „Další projekt se rýsuje při revitalizaci lokality nádraží, tím se zbavíme všech takzvaných brownfields,“ uzavřela starostka jihočeského města.

„Volných zelených ploch ubývá a investoři se zaměřují stále více na tyto brownfields. Pořád jsme ale v prvních krocích v porovnání se západní Evropou. Kritériem výběru je pozemek na atraktivním místě, například u kasáren se často stává, že jsou umístěny v centrech měst,“ řekl ve studiu šéf investičního oddělení King Sturge Dušan Šťastník.

Otřel se ale i o některé komplikace s investicí do chátrajícího areálu. „U starých budov není problém je koupit, nákladnější bývá rekonstrukce, zbourání areálu a výstavba nového v rámci zákonů ČR tak úplně nejde. Často tyto budovy bývají památkově chráněny a čekají právě na investora s nápadem,“ myslí si Šťastník.