Hyundai začne v Nošovicích vyrábět dříve

Ostrava - Společnost Hyundai chce výrobu ve své nově budované továrně v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zahájit dříve, než plánovala. Proti původním předpokladům také příjme o 300 zaměstnanců víc. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes. První korejské automobily s českým rodným listem by měly z pásů nošovického závodu sjíždět ještě před koncem letošního roku. Hyundai přitom původně počítal, že továrnu rozjede až v březnu 2009. K přehodnocení plánů přiměl automobilku údajně velký zájem evropských zákazníků o její vozy.

První „český“ Hyundai - model i30 - zatím automobilka dováží z Koreje. Kvůli velké poptávce se však prodlužují dodací lhůty. „Jen v Ostravě se letos v červnu braly objednávky na vozy, které budou dodávány v říjnu,“ uvedl mluvčí automobilky Petr Vaňek.

Hyundai chtěl původně v září zahájit zkušební výrobu. Se sériovou produkcí počítal od března příštího roku. Kvůli urychlení výroby by ale měla společnost, pokud získá nutná povolení, zahájit sériovou výrobu ještě do konce roku a před začátkem jara najet na dvousměnný provoz. Každá směna v plném provozu vyrobí kolem tisícovky automobilů denně.

Uspíšení výroby má pomoci také větší počet zaměstnanců. Do konce roku by jich mělo být 2200 proti původně plánovaným 1950. Právě se sháněním zaměstnanců má však Hyundai potíže. Automobilce chybí hlavně specialisté pro kontrolu kvality a pracovníci v lakovně.

Urychlení výroby v Nošovicích komplikují také četné konflikty automobilky s českými úřady. Hyundai a někteří jeho dodavatelé čelí několika správním řízením kvůli nedodržení stavebního povolení. Za to, že společnost nepostupovala v souladu se schváleným plánem při stavbě haly Energo centra, jí Krajský úřad Moravskoslezského kraje vyměřil pokutu ve výši jednoho milionu korun.

Hyundai předpokládá, že po zahájení plného provozu by z výrobních linek nošovického závodu mělo sjíždět každý rok 200 tisíc vozů dvou modelových řad (i30, Tucson). Po přidání výroby třetího modelu v roce 2011 se kapacita automobilky zvýší na 300 tisíc aut ročně.