Putin žádá svou vládu o zajištění dodávek ropy do Česka

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin bojuje za dodávky ruské ropy do České republiky. Dnes nařídil ruské vládě, aby zajistila nepřerušované dodávky v dostatečném množství. Rozptýlil tak i poslední obavy z toho, že by snížení objemu ropy dodávané do Česka mohlo mít politický charakter.

„Vyzývám vás, abyste zacházeli s touto záležitostí opatrně a vypracovali se všemi partnery opatření, aby nedocházelo k výpadkům,“ apeloval Putin na členy vlády. Dodal, že by vina za pokles dodávek neměla být svalována pouze na ruské ropné koncerny.

Ruský vicepremiér viní obchodní prostředníky

Ruský místopředseda vlády Igor Sečin, který dnes s Putinem o otázce dodávek do Česka mluvil, vidí vinu na straně obchodních prostředníků. Dodávky ropy do České republiky jsou podle něj z většiny založeny nikoli na přímých dohodách mezi ruskými dodavateli a českými odběrateli, ale dějí se přes prostředníky registrované v zahraničí.

„Existence těchto prostředníků nezaručuje realizaci dohodnutých exportních objemů“, řekl Sečin. Dalším problémem podle Sečina představuje stabilita přepravního systému, kdy záměry ukrajinské strany vedou ruské společnosti k hledání nových přepravních cest.

Sečin navíc podle agentury ITAR-TASS připomněl, že během posledních tří let Rusko navrhovalo české straně podepsat memorandum o podmínkách dodávek ruské ropy, což by zajistilo kontrolu dodávek a plnění kontraktů. „Zřejmě nechuť upravit oficiální povinnosti, zaručující práci s ruskými dodávkami, neumožnila české straně dohodnout memorandum,“ uvedl vicepremiér.

Turecko nabízí lepší obchodní podmínky

„Oceňujeme, že se nepříjemnou situací v dodávkách ropy do České republiky zabývá ruská vláda,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Dodávky ropy z Ruska do Česka začaly klesat začátkem července krátce po podpisu smlouvy o umístění radaru na českém území. Rychle se proto rozšířily spekulace, že se evropsko-asijská velmoc tímto způsobem mstí.

Obavy z odvety Ruska částečně rozptýlilo prohlášení obchodního představitele Ruské federace v ČR Grigorije Sarišviliho, který začátkem minulého týdne ujistil české vládní garnitury, že za poklesem dodávek stojí technické problémy, nikoli politické úmysly. Den na to oznámila společnost Tatněfť, která je jedním z hlavních dodavatelů ruské ropy do ČR, že omezila dodávky kvůli výhodnějším obchodním podmínkám ze strany Turecka.

Vydáno pod