Guvernér ČNB Tůma připustil možnost snížení sazeb, koruna reagovala oslabením

Praha - Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma dnes prohlásil, že by centrální banka kvůli rychlému růstu kurzu koruny mohla už příští měsíc sáhnout ke snížení úrokových sazeb. Silný kurz domácí měny podle něj totiž znamená hrozbu pro ekonomiku. Na jeho slova kurz koruny zareagoval znatelným oslabením k euru i dolaru, takový vývoj může pokračovat i v následujících týdnech.

Výroky guvernéra zapůsobily na devizovém trhu jako účinná intervence, koruna během několika minut oslabila o 35 haléřů na 23,38 Kč/EUR. Koruna se tak očistila především od spekulantů, pod jejichž útokem se v posledních týdnech ocitla. Ačkoli dnes oslabila nejvýrazněji za poslední tři měsíce, její kurz se pouze vrátil ke středečním hodnotám.

„Debata, kterou jsme vedli na posledním měnovém zasedání, zda ponechat nebo zvýšit úrokové sazby, je z tohoto pohledu uzavřená. Nyní bude debata o tom, zda ponechat nebo snížit úrokové sazby,“ řekl Tůma v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Dal tak kurzu koruny nečekaný impuls, který se očekával spíše ze zahraničí.

Euro by mělo být za 26 korun

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory bylo již nutné, aby ČNB propíchla spekulační bublinu, která se pod kurzem koruny nafoukla. „V malé otevřené ekonomice, jako je ČR, hraje kurz až příliš důležitou roli na to, aby ho centrální banka nechala přehnaně vzdálit opodstatněným hodnotám. Makroekonomicky opodstatněný kurz se nachází v pásmu 25,40 až 26,00 CZK/EUR,“ tvrdí Pikora.

Česká koruna si podle agentury Bloomberg nyní vede nejlépe ze všech světových měn. Za poslední rok se její kurz vůči euru zvýšil zhruba o 23 procent, zatímco k dolaru už měna získala zhruba 41 procent. „Kdyby tímto tempem koruna posilovala ještě dva roky, byl by její kurz na hladině 15 korun za euro a v roce 2012 by bylo euro za méně než 10 korun,“ počítá Pikora.

Růst kurzu měny pomáhá brzdit inflaci, protože snižuje cenu dovozů. Velké problémy naopak způsobuje exportérům, hoteliérům či příjemcům peněz z evropských fondů. Negativní vlivy tak podle ekonomů převládají a silná koruna by mohla způsobit růst nezaměstnanosti a zpomalení ekonomiky. Vladimír Pikora dokonce neváhá označit kurz koruny za největší současný problém české ekonomiky.

Zlevnit by naopak mohly hypotéky

Analytici v následujících týdnech očekávají nervózní náladu na devizových trzích, která může vyústit v nestálý kurz české měny. Prostor k oslabení koruny by však měl být výrazně větší než prostor k jejímu posílení. Úrokové sazby na mezibankovním trhu zřejmě rychle poklesnou, a proto začnou komerční banky časem nabízet zajímavější fixace hypoték.

Dnešní oslabení koruny se projevilo i v jejím kurzu k dolaru. Z ranních 14,39 CZK/USD se kurz propadl až na 14,74 CZK/USD. Dolar odpoledne posiloval i k samotnému euru, trh totiž opět optimisticky přehodnotil situaci na americkém hypotečním trhu. I vůči dolaru má koruna podle Pikory v příštích týdnech hodně prostoru pro další oslabení.

Bankovní rada se bude úrokovými sazbami zabývat nejdříve 7. srpna. „Centrální banka dala jasně najevo, že není spokojena se současným směnným kurzem. Pokud příští měsíc opravdu sazby sníží, zřejmě se u koruny dočkáme výraznější korekce,“ uzavírá analytik společnosti TS Securities Bartosz Pawlowski.

Vydáno pod