Ministerstvo financí: Ekonomika letos poroste pomaleji

Praha - Ministerstvo financí (MF) dnes snížilo odhad růstu domácí ekonomiky v letošním roce. Místo původně predikovaných 4,9 procenta by si měl hrubý domácí produkt (HDP) připsat jen 4,6 procenta. V následujícím roce by si pak měla ekonomika polepšit o 4,8 procenta. Naopak rychleji než se očekávalo se bude letos zdražovat. Inflace by měla vyskočit až na 6,1 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické předpovědi ministerstva.

Období největší konjunktury má podle (MF) Česká republika již za sebou a dostává se do fáze mírného zpomalení. Letos za něj budou zodpovědné hlavně dražší suroviny, zejména ropa, jejíž ceny by měly dosáhnout asi 140 dolarů za barel. Přestože světová krize finančních trhů Česko zřejmě nezasáhne, další růst přibrzdí celkově horší kondice světové ekonomiky.

Korigované odhady ministerstva financí se sbližují s předpoklady České národní banky. Ta v květnové prognóze svůj dřívější odhad růstu HDP naopak zvýšila na 4,7 procenta z předchozích 4,1 procenta. Příští rok ČNB předpokládá čtyřprocentní růst. OECD ve svém pravidelném půlročním výhledu z června odhaduje, že letos růst českého HDP klesne na 4,5 procenta a v příštím roce bude 4,8 procenta. Inflace by podle OECD měla letos dosáhnout 6,8 procenta a v roce 2009 klesnout na 2,9 procenta.

Stejný pokles jako OECD očekává v příštím roce také české ministerstvo. Z jeho zprávy dále vyplývá, že letošní rychlé tempo zvyšování spotřebitelských cen by Česku znemožnilo přijetí eura v příštích třech letech. Země by totiž nesplnila maastrichtské kritérium pro inflaci.

Ubýt by mělo lidí bez práce. Nezaměstnanost podle MF letos klesne na 4,3 procenta, v následujícím roce až na 3,9 procenta. V lednu ministerstvo odhadovalo, že letos nezaměstnanost bude 4,2 procenta a v roce 2009 bude 3,6 procenta.