Tlustý kritizuje vládu za nečinnost, chce snížit spotřební daň

Praha - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý kritizuje českou vládu za její nečinnost při řešení hospodářských problémů. Vláda podle něj příliš váhá provést potřebné kroky proti zpomalování exportní konkurenceschopnosti a hospodářského růstu. Tlustý je podle vlastních slov připraven zvednout ve sněmovně ruku pro novely zákonů, které na podporu ekonomiky předloží opozice. Má jít například o snížení spotřební daně na pohonné hmoty, se kterým přišla ČSSD.

Tlustý tvrdí, že výše spotřebních daní je v České republice neúměrně vysoká. „Stát by neměl parazitovat vysokými daněmi na vysokých cenách energií,“ dodává. Výsledná cena nafty je podle Tlustého čtvrtá nejvyšší v celé Evropě.

Příliš vysoká spotřební daň se podle Tlustého negativně projevuje na nižší exportní schopnosti českých producentů a posléze ve zpomalení hospodářského růstu ČR. „Stát, který energie napřed dobře zkasíruje, za to velmi draze zaplatí,“ podotýká Tlustý.

Vláda prováhala příležitost k reformám

Tlustý prý podporuje každé řešení, které jde k podstatě věci. „Je-li příliš vysoká spotřební daň, proč ji nesnížit? Když spotřební daně v České republice jsou evidentně nad úrovní minima, které nám Evropská unie stanovuje,“ říká Tlustý.

Za vinu vládě nedává silný kurz koruny, který patří do kompetence České národní banky. Upozorňuje však, že ve fiskální oblasti vláda prováhala možnost odlehčit české ekonomice potřebnými reformami.