Průlom v jednání WTO: dohoda je na dohled

Ženeva - Jednání o liberalizaci světového obchodu na půdě Světové obchodní organizace (WTO) dnes konečně pokročila vpřed. Podle komisaře Evropské unie pro obchod Petera Mandelsona i dalších vyjednávačů se o průlom postaralo sedm klíčových zemí. Ministři od pondělí jednají v Ženevě a nyní už o úspěšném završení rozhovorů v rámci tzv. katarského kola hovoří optimisticky.

„Ano, učinili jsme pokrok,“ potvrdil novinářům Mandelson. Podle něj je pokrok patrný u většiny projednávaných oblastí. Na otázku, zda je na dosah i konečná dohoda, Mandelson řekl, že je to možné. Ještě před několika dny přitom v rozhovoru pro Českou televizi neviděl pravděpodobnost konečného kompromisu na více než 50 procent.

Mluvčí Světové obchodní organizace Keith Rockwell řekl, že se mezi sedmi klíčovými zeměmi zhruba po pěti hodinách jednání objevily nové myšlenky, jak snížit rozdíly mezi bohatými a chudými zeměmi. „Objevily se zde velmi povzbudivé známky pokroku,“ prohlásil.

Jedním z nejdůležitějších aktérů při hledání kompromisu byly Spojené státy americké. Podle kompromisního návrhu WTO by totiž USA měly snížit strop svých dotací pro zemědělce o další půlmiliardu dolarů, tedy na 14,5 miliardy dolarů.

Jednání byla na pokraji krachu

Generální tajemník WTO Pascal Lamy přitom varoval, že jednání o
liberalizaci obchodu dnes hrozí krach, pokud vyjednávači nebudou ochotní učinit větší ústupky. Čtvrteční jednání byla údajně velmi náročná a každá ze stran byla nesmlouvavá. Po večerní nadějné dohodě se ještě v širším plénu sejdou ministři z 35 zemí, kteří se budou dílčími návrhy zabývat.

Jednání v Ženevě jsou považována za poslední šanci jak vzkřísit nynější katarské kolo, které začalo v roce 2001 v Dauhá. Cílem jednání mělo být otevřít obchod se zemědělskými produkty a průmyslovým zbožím a přispět ke zlepšení kvality života v nejchudších zemích. Pokud nebude konečná dohoda vyjednána ani do konce roku, hrozí další zpoždění. Spojené státy a Indie, což jsou jedni z hlavních aktérů jednání, totiž čekají volby, změny ale nastanou i v Evropské komisi.

Katarské kolo můžeme uzavřít za českého předsednictví

Původní návrh EU na snížení agrárních cel o 60 procent, stejně jako návrh USA na strop zemědělských dotací ve výši 15 miliard dolarů, přitom rozvojové země důrazně odmítly. „To je to kočkování, kdo ustoupí kde více a kdo ustoupí méně. Na tom se to celé bude lámat, jestli dohoda bude nebo nebude,“ komentoval jednání český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Nyní se zdá, že by kompromis mohl být na dohled. Úspěch ženevských jednání by byl pro Česko mimořádně zajímavý i z jiného než čistě obchodního důvodu. V případě dosažení dohody by se potom finální smlouvy katarského kola slavně podepisovaly za českého předsednictví EU.