Stávka v Lufthanse probíhá v klidu, lety se zatím neruší

Berlín - O půlnoci začala stávka pozemního i palubního personálu německé letecké společnosti Lufthansa. Stávka má být časově neomezená, leteckou dopravu ale zatím příliš nenarušila. Odborníci však očekávají, že se situace v průběhu dne výrazně zhorší. Odboráři totiž chtějí zastavovat práce postupně v různou, zatím neznámou dobu, aby vedení Lufthansy znemožnili vytvořit nouzový plán, který by dopady stávky zmírnil.

Odboráři uvedli, že stávka zasáhne všechny oblasti, ve kterých aerolinky působí. Kromě čistě dopravních služeb v osobní a nákladní dopravě, chtějí svými protesty zkomplikovat přípravu jídel, údržbu letadel i technický servis. „Stávka bude začínat postupně na každém místě,“ informoval hlavní vyjednávač odborové organizace Verdi Erhard Ott. Stávku by mělo pocítit deset největších letišť v Německu, nejsilněji by se měla projevit na uzlech ve Frankfurtu nad Mohanem a Hamburku.

Doprava zatím bez komplikací

I když hrozby odborářů znějí hrozivě, zatím Lufthansa žádné problémy nepocítila. „Zatím jsme dnes měli 1000 letů bez větších problémů - žádná rušení letů a pouze několik menších zpoždění,“ informoval mluvčí aerolinek Klaus Walter kolem 14:00 SELČ. Jaká konkrétní opatření by společnost zavedla, kdyby se situace zhoršila, ale Lufthansa neupřesnila. Nejprve prý musí vědět, kde odboráři stávkují, teprve poté rozhodne, které lety zruší. Se zajištěním provozu jí mají pomoci zaměstnanci, kteří se ke stávce nepřipojí.

Rozsah protestů podle odborníků zmírní nesouhlas politických špiček, který byl v německých médiích zřejmý v uplynulých dnech. Odboráři si kvůli této otevřené kritice podle odborníků netroufnou přerušit práci na všech avizovaných letištích a vyberou si spíše cílené stávky.

Odboráři požadují vyšší mzdy

Odborový svaz Verdi, který reprezentuje zhruba 52 tisíc zaměstnanců, chce stávkou podpořit rychlejší růst mezd, než je ten, který doposud nabízejí aerolinky. Zatímco odbory chtějí, aby platy rostly po dobu jednoho roku o 9,8 procenta, Lufthansa je ochotna přistoupit pouze na 6,7procentní růst v průběhu 21 měsíců.

Pokud protesty skutečně proběhnou v plánovaném rozsahu, vyjde neshoda s odbory druhého největšího leteckého dopravce v Evropě poměrně draho. Analytici předpokládají, že by každý den stávky mohl aerolinky stát asi 5 milionů eur (v přepočtu přibližně 118 milionů korun).