Třetina prodejců při letních slevách klame zákazníky

Praha - Letní slevy už v Česku naplno vypukly, nabízejí je už téměř dvě třetiny obchodníků. Výprodeje začaly u většiny z nich začátkem července a skončí během srpna nebo po vyprodání zásob. Průměrná sleva se i letos pohybuje kolem 50 procent z ceny zboží. Každoročně provede Česká obchodní inspekce více než tisíc kontrol, ve zhruba 35 procentech případů narazí na nesrovnalosti.

Podle Marka Ženkla z České obchodní inspekce se už letos s kontrolou obchodníků začalo. Často přitom jde o kontroly na základě konkrétních podnětů spotřebitelů. Nejhorší situace je podle Ženkla tradičně v Praze.

Nejčastějším problémem je, že slevy nebývají jasně stanoveny. „Musí tam být konkrétní cena po slevě,“ říká Ženkl. Za podobná provinění už v letošním roce padly pokuty i ve výši třiceti a padesáti tisíc korun. V krajním případě může dojít i k zastavení činnosti.

Při zjištění prohřešku Česká obchodní inspekce nerozlišuje, zda šlo o vědomé klamání nepoctivým obchodníkem, či pouhé selhání lidského faktoru. Výši pokuty určují podle závažnosti zjištěných nesrovnalostí.

Letní výprodej
Zdroj: ČT24