Obchod se světem byl v červnu, i přes silnou korunu, aktivní

Praha - Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 13,9 miliardy korun, což je meziročně o 5,8 miliardy korun více. Předběžné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledku pomohl především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 5,8 miliardy Kč. Negativně se naopak projevil vzestup schodku v obchodě s minerálními palivy o 3,4 miliardy korun.

V květnu skončil zahraniční obchod přebytkem 9,2 miliardy korun, což bylo meziročně o 3,9 miliardy více. Příznivě se na květnovém výsledku odrazil především růst přebytku v obchodu se stroji a dopravními prostředky, polotovary a materiály, negativně naopak působil vzestup schodku v obchodování s minerálními palivy.

Zahraniční obchod Česka skončil loni přebytkem 86,1 miliardy korun, což bylo více než dvojnásobek rekordního výsledku z roku 2006.

Českému exportu se tradičně daří v oblasti strojírenství, automobilů, V posledních letech je stále vyšší zájem o českou výpočetní techniku. „Jsme nejúspěšnějšími producenty počítačů ve střední Evropě,“ upozornil analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl. Export táhne uspokojivý ekonomický růst v Německu, další atraktivní exportní oblastí je východní Evropa.

„Dnešní data jsou bedlivě sledována hlavně proto, aby ukázala, jak moc jsou exportéři zasaženi rekordně silnou korunou. Na první pohled by se mohlo zdát, že data jasně ukazují, že se exportérům daří a že se proto koruny není třeba bát. Dnešní statistika ale nepokrývá nejtěžší období exportérů. Zajímavá bude až červencová statistika - a ta bude zveřejněna až v září. I ta ovšem nebude zprvu vypadat tak děsivě, protože kurz se nejprve projeví v importech, které podhodnotí, a exporty zůstanou kvůli dlouhodobému nasmlouvání dopředu kurzem neovlivněny. Teorie dokonce popisuje tuto situaci i dočasným zlepšením bilance, po kterém následuje dramatické zhoršení ve chvíli, kdy se začnou v exportech projevovat nové kontrakty reagující na silný kurz,“ pokusil se odhadnout další vývoj analytik Next Finance Vladimír Pikora.