Americká krize bolí i Evropu, zisk největší banky se propadl o třetinu

Londýn - Britská banka HSBC, která je co do své tržní hodnoty největší bankou na kontinentě, vydělala v letošním prvním pololetí bezmála o třetinu méně, než ve stejném období loni. Její zisk se propadl o celých 29 procent na 7,7 miliardy dolarů (118 miliard korun). Podobně strmý pokles zisku nepamatuje HSBC od roku 2001. Na vině byl podle firmy rostoucí náklady na špatné hypoteční úvěry v zámoří.

„V první polovině roku 2008 jsme viděli nejobtížnější podmínky na finančních trzích za několik desetiletí, které se projevily výrazným poklesem ziskovosti ve většině našeho sektoru,“ řekl předseda HSBC Stephen Green. „HSBC nebyla vůči této bouři imunní,“ dodal.

Sanace špatných úvěrů, jejichž objem se v za půl druhého roku vyšplhal na 18 miliard dolarů, není zadarmo. Hospodaření banky v Severní Americe tak v prvním pololetí vykázalo ztrátu 2,9 miliardy, což ostře kontrastuje s loňskými výsledky za stejné období, kdy zde banka vydělala 2,4 miliardy.

Problémy na hypotečním trhu ve Spojených státech loni odstartovaly krizi na amerických i světových finančních trzích. Finanční společnosti po celém světě musely kvůli této krizi odepsat aktiva v hodnotě stovek miliard dolarů. Někteří odborníci se domnívají, že tyto odpisy by se mohly vyšplhat až na bilion dolarů, než se situace na trzích uklidní.               Evropským bankám podle nedávné studie společností Oliver Wyman hrozí v příštích třech letech u spotřebitelských úvěrů a hypoték ztráta 120 miliard eur (2,9 bilionu korun).