Inflace v eurozóně bude nižší

Brusel - Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) rychlost růstu inflace v eurozóně pravděpodobně klesne ze současného rekordního maxima. Důvodem je zpomalení tempa ekonomického růstu eurozóny. Evropská centrální banka (ECB) by se však měla mít na pozoru, protože rizika růstu cen jsou stále vysoká.

Výhled růstu hrubého domácího produktu pro 15 zemí platících eurem ponechal  MMF prozatím beze změny. V letošním roce má HDP stoupnout o 1,7 procenta a příští rok o 1,2 procenta. V loňském roce ekonomika eurozóny vzrostla o 2,6 procenta.

„Při zpomalení růstu ekonomiky a pod podmínkou, že se ceny potravin a energie stabilizují, by inflace měla znatelně klesnout ze své současné úrovně, ačkoliv rizika jsou vysoká,“ uvádí prohlášení MMF. Podle odhadu by se inflace v roce 2009 mohla dostat pod dvě procenta, tedy pod hodnotu stanovenou ECB jako strop cenové stability. V červenci se inflace vyšplhala na rekordních 4,1 procenta.

Někteří ředitelé MMF věří, že ECB by zatím neměla měnit úrokové sazby. Jiní však zdůrazňují, že banka by měla být velmi ostražitá, protože rizika inflace vzhledem k možnému růstu mezd v příštím roce stále přetrvávají.

Centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu na 4,25 procenta ze současných čtyř procent na počátku července, a to kvůli rostoucí inflaci. Analytici očekávají, že vzhledem k posledním statistickým údajům, které ukázaly zpomalení růstu v eurozóně, ve čtvrtek banka náklady na úvěry měnit nebude.

Růst podle MMF zpomalují vysoké ceny energií a potravin, problémy na úvěrových trzích, zpomalení růstu globální poptávky a silné euro. Na růst eura vůči dolaru si stěžují evropští podnikatelé, protože ohrožuje jejich vývoz, napsala agentura Reuters.