Ropa je nejlevnější za čtvrt roku

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích potvrdily svůj klesající trend a po včerejším pádu o víc než pět dolarů dnes oslabily ještě o další dva. Barel americké i severomořské ropy tak stál kolem 118 dolarů, což je nejméně za posledního čtvrt roku. Ani výrazný pokles posledních dní však podle odborníků nemusí znamenat, že růstové období má už komodita za sebou.

Od 11. července, kdy se ropa prodávala za 147,27 dolarů, což bylo vůbec nejvíc v historii jejího obchodování, už komodita oslabila o bezmála 30 dolarů. Za levnější ropu může i nižší spotřeba Američanů. K té podle amerického ministerstva obchodu došlo právě kvůli předchozímu zdražování ropy. Cenu ovlivnily i zprávy agentury Reuters o zvýšení těžby v Saudské Arábii. Levnější ropa by se mohla odrazit na cenách pohonných hmot v Evropě.

Podle šéfa Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Nobuo Tanaka, se však v současnosti nedá říci, zda ropa svůj boj se zdražováním už vyhrála a v bude v poklesu pokračovat. „My nevíme, zda jsme se dostali k bodu zvratu. Rádi bychom to věděli, ale odpověď zatím neznáme,“ řekl.

Odhady odborníků na další vývoj ceny se různí. Raiffeisenbank odhaduje, že do konce roku bude barel za míň než 110 dolarů. V případě přiostření vztahu Západu s Íránem kvůli jadernému programu by se ceny podle íránského zástupce v OPECu mohly zvýšit až na 500 dolarů.