Zahraniční turisté ztrácí zájem o Česko

Praha - Cestovní ruch v tuzemsku zaznamenal za červenec pokles, zejména pak v Praze. Hlavními důvody propadu jsou silná koruna a vysoká kriminalita. Hotely, obchody, restaurace a incomingové cestovní kanceláře vykázaly v průměru o třicet procent nižší tržby.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek vysvětluje postoj zahraničních turistů: „Pokud by česká koruna nadále posilovala, tak pro český turistický ruch by to nebyla příliš pozitivní zpráva, to znamená, že by ubývalo klientů ze zahraničí.“

I když v posledním roce klesla cena za ubytování v některých případech až o třicet procent, silná koruna zdražuje vše kolem. „Včetně piva, včetně restaurace, včetně suvenýrů, skla a tak dále. Jestliže utratí o čtyřicet procent víc, než tomu bylo v minulosti, pak samozřejmě Česká republika pro ně přestává být atraktivní,“ uvedl Pavel Hlinka, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Cizinci často dávají přednost týdenním pobytům mimo metropoli. Češi v tuzemsku zase nejraději volí prodloužené víkendy. Zájem roste hlavně o wellness pobyty, jak vysvětluje Milan Pavelka z firmy Orea Hotels: „Téměř všechny naše hotely mají nějakou wellness nabídku, dvanáct hotelů z řetězce má vlastní wellness a spa zařízení.“

Většina kempů a správců památek označuje letošní červenec za průměrný nebo nepatrně horší. Na vině je nepříznivé červencové počasí. Nižší návštěvnost než v předchozích letech hlásí například Královéhradecký kraj. Naopak spokojení jsou v Karlovarském a Plzeňském kraji a na severu Moravy.

Poradenská společnost Mercer nedávno sestavila žebříček, ve kterém udává index životních nákladů v jednotlivých světových metropolích. Praha letos poskočila na 29. místo z loňské 49. pozice. S indexem rovným 96 bodům se jí podařilo překonat i hlavní město Německa, Berlín, který se umístil s 93 body na 38. místě. Posun v žebříčku je také dílem vzestupu české koruny, jak potvrdil i analytik ČSOBPetr Dufek.

Lázně
Zdroj: ČT24