Finanční krize firmám akvizice neznechutila

Praha - Ani krize na finančních trzích neodradila evropské podnikatele od plánování nových akvizic a fúzí. Přestože se ekonomické podmínky zhoršily, Evropa investory stále přitahuje. Tvrdí to nejnovější studie poradenské společnosti Deloitte, která se ptala sto dvaceti firem. Tři čtvrtiny z nich se v posledních pěti letech pustily aspoň do pěti transakcí.

Největší nervozita byla mezi firmami cítit loni na podzim, v době kdy se americká finanční krize teprve přelévala do Evropy. Nové investice tehdy plánovala pouze třetina dotázaných společností. Některé firmy dokonce kvůli nervozitě z toho, co bude, dokonce od akvizičních plánů ustoupily úplně. Už na jaře však podíl „investicechtivých“ firem vzrostl na polovinu.

„Ne že by klesl počet transakcí, ale je větší tlak na cenu, na sílu partnera,“ vysvětlil Miroslav Svoboda z Deloitte. Podle analytika České spořitelny Jakuba Židoně mohou mít problémy s úvěry hlavně menší hráči na trhu, ti větší mouhou naopak posilovat. „Právě akvizice mohou vést ke skokovému posílení jejich pozic,“ dodává.

Přes obavy z recese a problémy s masovým propouštěním zůstává pro investory podle průzkumu nejzajímavější západní Evropa. Strategičtí investoři vyhledávají Rusko, o severní Ameriku má v tomto ohledu zájem jen 18 procent oslovených. Špatně si však nevede ani Česká republika, spolu se Slovenskem je nejčastějším cílem pro středo- a východoevropské firmy a hned po Polsku dvojkou pro společnosti ze západní Evropy.

Transakcím v Evropě vládla loni oblast výroby a prodeje spotřebního zboží a služeb, zejména pak více na východě Evropy, díky rostoucí kupní síle tamních zákazníků. Dařilo se i technologiím a telekomunikacím, naopak největší propad byl vidět v důsledku hypoteční krize u realitních trhů.

Vydáno pod