Hlavní úroková sazba spadla na 3,50 procenta, pomůže koruně

Praha - Poprvé od dubna 2005 dnes bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla o čtvrt procentního bodu na 3,50 procenta. Úrokové sazby v ČR i nadále zůstávají nejnižší v EU.

„Obavy z opětovného posílení koruny v případě nezměněných sazeb tak zdá se převýšily strach z inflačních tlaků,“ uvedla analytička České spořitelny Mária Hermanová.

Dnešní rozhodnutí rady ČNB bylo zřejmě jedním z nejsložitějších. Důvodem je současný vývoj ekonomiky, která je na jedné straně ohrožována silným kurzem koruny a na straně druhé příliš vysokou inflací. „Rozhodování bylo poměrně komplikované, protože zazněly argumenty na obě strany,“ potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Na tiskové konferenci po zasedání Rady guvernér uvedl, že rozhodnutí o sazbách bylo jednomyslné. Dále se věnoval projekci budoucího vývoje. Mimo jiné vyhlásil, že současná téměř sedmiprocentní inflace se do roka dostane zpět k inflačnímu cíli.

Hlavní jsou sazby 

Koruna v posledních měsících dramaticky posílila až pod 23 korun za euro. Minulý týden na oslabení kurzu stačila annonce guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy, že se nebude bát snížit úrokové sazby v případě, že koruna nebude sama korigovat svůj růst. Spekulovalo se tak, jestli Tůma dnes bude pokračovat v duchu rétoriky, aby zůstal pro trh důvěryhodným slovním intervenorem, nebo se spolu s ostatními členy spokojí s korekcí ze zmíněných 23 CZK/EUR na hodnotu o korunu vyšší. Vybral si svou pověst jako guvernéra a spolu s ostatními poslal sazby dolů. Přesto zůstávají nejnižší v EU.

Hlavním cílem centrální banky je ale cílování inflace a vztahy v trojúhelníku kurz, hospodářský růst, inflace hovoří pro třetí jmenovanou veličinu. Ta se totiž vymyká cílovanému pásmu a snížení úrokových sazeb jí minimálně krátkodobě neprospěje. Podle Tůmy by ji však v delším výhledu měl stlačit oslabující růst ekonomiky.

Exportéři si mnou ruce

Dnešní rozhodnutí centrální banky kvitují především exportéři. Silná koruna totiž prodražuje jejich zboží na zahraničních trzích a zhoršuje tak jejich konkurenceschopnost. Jakýkoli krok vedoucí k oslabení domácí měny je pro ně proto vítanou zprávou. "Je to krok tím nejsprávnějším směrem a myslím, že přispěje k obnovení rovnováhy v naší ekonomice," neštřil chválou předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Koruna po rozhodnutí ČNB oslabila o deset haléřů na 24,09 Kč/EUR. Odpoledne po tiskové konferenci s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou koruna dokonce na chvíli prolomila hladinu 24,20 koruny za euro. Večer pak korigovala na 24,18 Kč/EUR.

Mimo dvoutýdenní repo sazby, za kterou půjčuje centrální banka komerčním, snížila ČNB i diskontní sazbu na 2,50 procenta a lombardní sazbu na 4,50 procenta. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od zítřka.

Rozhoduje se i jinde

Kromě ČNB čekali dnes podobné rozhodnutí i na Bank of England a Evropskou centrální banku. BoE krátce po poledni oznámila ponechání nastavených cen peněz, základní sazba zůstává na 5 procentech. Rada guvernérů ECB poté rozhodla, že základní nabídkovou sazbu pro hlavní refinanční operace ponechá také beze změny na úrovni 4,25 procenta.

Vydáno pod