V nošovickém Hyundaii se rozjede výroba

Ostrava - Krajský úřad v Ostravě povolil zkušební provoz automobilového závodu, který v Nošovicích na Frýdecko-Místecku buduje společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech. Integrované povolení nabylo právní moci v těchto dnech. Nošovický závod bude vyrábět až 300 tisíc vozů ročně. Sériovou výrobu chce firma rozjet ještě do konce letošního roku.

Integrované povolení stanovuje podmínky provozu z hlediska ochrany životní prostředí. „Stanovili jsme automobilce Hyundai opravdu přísné emisní limity, které umožní efektivní ochranu ovzduší pod Beskydami,“ uvedl náměstek hejtmana kraje Pavol Lukša. Lakovna automobilky Hyundai produkuje především těkavé organické látky (VOC), které se podílejí na tvorbě přízemního ozónu, který má škodlivé účinky na lidské zdraví. V povolení jsou podle hejtmanství nastaveny emisní limity tak, aby v roce 2012 společnost Hyundai přešla zcela na vodou ředitelné barvy.

„Emisní strop pro tuto znečišťující látku je stanoven ve výši 350 t/rok, oproti původnímu návrhu 800 t/rok. Například v automobilce Škoda Mladá Boleslav byly v roce 2005 emise VOC při přepočtu na výrobní kapacitu závodu Hyundai ve výši 1108 t/rok,“ uvedla Jolana Filipová z krajského úřadu.