Lesy ČR mají na kontě dvě nové aféry

Praha - Státní podnik Lesy České republiky uzavřel dva další podivné obchody. O prvním z nich píší Hospodářské noviny. Loni v prosinci uzavřela společnost smlouvu, na jejímž základě předává soukromé firmě kontrolu nad prodejem dřeva. LČR se tak připravily o plnou kontrolu nad mnohamiliardovým byznysem. Smlouvu, která má řadu nejasností, už šetří antimonopolní úřad.

O prodej státního dřeva se má až do roku 2010 starat Hradecká lesní a dřevařská společnost. Lesy ČR v ní sice vlastní padesát procent akcií, druhou polovinu však ovládá podnikatel František Dejnožka. Lesy ČR tak ve společnosti nemají rozhodující slovo.

Prodej dřeva má podle smlouvy uzavřené loni v prosinci probíhat tak, že Hradecká společnost vybere konečného odběratele, se kterým se dohodne na ceně. Dříví mu přitom musí prodat za stejnou cenu, za kterou ji získá od státních lesů. Samotné Lesy ČR tak nemohou výši prodejní ceny přímo ovlivnit a de facto ji určuje zákazník.

Lesy ČR tento výklad odmítají. Pak se nabízí druhá možnost, že cenu stanovuje státní podnik. Tím by se však dopustil nezákonné podpory společnosti Hradecká. Dřevo totiž prodává jen jí a nenabízí ho volně na trhu.

Státní lesy smlovu uzavřely na pokyn ministerstva zemědělství. I to ji však nyní kritizuje. Její součástí je i roční výpovědní lhůta, zda ji však Lesy ČR využijí není jasné.

Stopadesátimilonový kontrakt šetří policie

O další podezřelé smlouvě informovala Mladá fronta Dnes. Jedná se o návrh dohody o vyrovnání, podle něhož mají Lesy ČR zaplatit 120 milionů korun firmě Aventic International za zakázku na rekonstrukci počítačové sítě. Kontrakt v hodnotě 150 milionů však v současnosti vyšetřuje policie, protože ho Lesy ČR podepsaly bez výběrového řízení, čímž jako státní podnik porušily zákon.

Aventic International už Lesům ČR dokonce poslal fakturu. Představitelé státní společnosti však nechtějí říct, zda ji už proplatili. Podle protikorupční policie, která případ šetří, zatím nebyl nikdo obviněn.

Opozice kritizuje ministerstvo zemědělství

Dva nové příklady podivného hospodaření společnosti patřící státu přicházejí po tři týdny starém zjištění České televize, že Lesy ČR ukládají stamilionové částky do soukromých fondů. Ty pak mohou s penězi volně nakládat na finančních trzích, což je podle odborníků rizikové. Opozice kritizuje ministra zemědělství Petra Gandaloviče za nedostatečnou kontrolu hospodaření LČR.