Americký Hummer chtějí koupit Rusové

New York - Jeden ze symbolů Ameriky - automobilku Hummer vyrábějící velké terénní vozy, možná ovládnou Rusové. Koncern General Motors, který v současnosti značku vlastní, jedná o jejím prodeji s ruským miliardářem Olegem Děripaskou. Prodeje Hummerů se v USA v prvním pololetí propadly o 40 procent. Motoristé totiž kvůli drahému benzinu raději nakupují menší vozy s nižší spotřebou.

Děripaska se už loni ucházel o koupi amerického Chrysleru a britských značek Jaguar a Land Rover. Ani jednu z nich však nakonec nezískal. Americký Chrysler ovládla investiční skupina Cerberus Capital Management, Jaguar a Landrover pak největší indický výrobce aut Tata Motors. Jedinou automobilkou v impériu podnikatelů, který je podle časopisu Forbes nejbohatším Rusem, tak zatím zůstává ruský GAZ, výrobce kdysi známých vozů Volha.

Podle jednoho ze zdrojů by chtěl Děripaska zapojit společnost Magna do výroby vozů Hummer. Prodej těchto vozů v USA se v prvním pololetí propadl o 40 procent, protože motoristé kvůli drahému benzinu přechází k menším automobilům s nižší spotřebou.

V České republice je Děripaska vlastnící společnost Bazovyj Element připomínaný především kvůli vleklému sporu o ruskou pojišťovnu Ingosstrach, jenž vede s firmou PPF Investments, která mimo jiné spravuje peníze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.