Evropské ekonomiky klesají, přijde americká recese?

Brusel - Evropa naplno pocítila nastupující hospodářský útlum. Hrubý domácí produkt v eurozóně ve druhém čtvrtletí klesl o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. Ukazují to předběžné údaje statistického úřadu Eurostat. V útlumu už jsou největší ekonomiky, tedy Německo, Francie a Itálie. Začínají se tak naplňovat obavy, že Evropa stejně jako Spojené státy může brzy čelit recesi.

Pokles ekonomiky je první od začátku měření těchto dat za eurozónu, tedy od roku 1995. Ekonomové nicméně s útlumem počítali. Meziročně zůstává eurozóna stále „nad vodou“ a vykazuje růst HDP v rozsahu 1,5 procenta.

Hospodaření eurozóny táhly ke dnu všechny velké ekonomiky. Nejvíce oslabil tradiční tahoun Německo. Tamní HDP ve druhém čtvrtletí klesl o 0,5 procenta. V meziročním srovnání se německý HDP ve druhém čtvrtletí zvýšil o 3,1 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí stoupl pouze o 1,8 procenta.

Shodně o 0,3 procenta oslabilo HDP Itálie a Francie. „Základy francouzské ekonomiky jsou zdravé,“ řekla francouzská ministryně financí a hospodářství Christine Lagardeová. Dodala, že stav ekonomiky by se měl s blížícím se koncem roku zlepšovat, a odmítla spekulace o hospodářské recesi, která je obvykle definována jako dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu za sebou. Méně optimističtí jsou však analytici.

Horší časy zažívají také středoevropské ekonomiky. Ta česká zbrzdila podle odhadů Českého statistického úřadu čtvrtletní růst na 4,5 procenta. Slovenští statistici odhadují zpomalení na 7,6 procenta, což je však stále zřejmě nejlepší výsledek v Evropské unii.

Proti proudu však jde Maďarsko. Zatímco v době rekordních výsledků okolních států se tamní ekonomika plížila méně než dvouprocentním tempem, ve druhém čtvrtletí jako zřejmě jediná zrychlila na 2,2 procenta z předchozích 1,7 procenta. Vyhlídky však vzhledem k současnému stavu ekonomiky eurozóny nejsou nejlepší.