Měny se vzpamatovávají, ceny komodit padají dolů

Londýn - Cena zlata se dnes na burze v Londýně poprvé od loňského prosince snížila pod 800 dolarů za troyskou unci. Zlato tak kopíruje situaci na trhu s ropou, jejíž cena se za poslední měsíc také výrazně snížila. Cena zlata v amplitudě překročila 1 000 dolarům za unci, ropa tečovala psychologickou 150dolarovou hranici za barel. Investoři ztrácejí zájem také o další komodity, z části proto, že prudce roste dolar.

„Trvající růst kurzu dolaru je klíčovým faktorem, který obecně tlačí na komodity a spouští mohutný výprodej zlata,“ řekl například analytik společnosti Mitsubishi Corp Futures & Securities Šudži Sugata.

Zlato většinou mívá status „bezpečného přístavu“, plní tudíž roli alternativní investice v dobách geopolitické nejistoty nebo v situaci, kdy klesá dolar, v němž se cena zlata vyjadřuje.

Zlato zpevňuje už několik let, zhruba před pěti lety stála unce asi 350 dolarů. V té době už ale klesal dolar, který zahájil sestup asi před sedmi lety. „Zatím se nedá říci, zda to znamená konec super cyklu. Ale pokud trh bude klesat tak jako teď, jsem si jist, že o tom řada lidí začne hovořit,“ podotkl analytik společnosti Phillip Futures Adrian Koh.