Vodochody na cestě za mezinárodním letištěm

Vodochody - Za letošní půlrok pohostilo vodochodské letiště o pětinu víc letadel než loni, majitel, česko-slovenská společnost Penta Investments, dříve oznámil snahu přeměnit letiště na aeroport s přízviskem mezinárodní. Privatizace Ruzyně a zájmy Penty ale další rozvoj Vodochod brzdí.

Původní termín otevření nového letiště oznámila Penta na rok 2011, teď ale především v souvislosti s privatizací ruzyňského letiště, kde je Penta zainteresována, nad dalším postupem váhá.

Ve Vodochodech by měla stát nová ranvej a terminál, které by měly sloužit nízkonákladovým a charterovým společnostem. Ruzyni by chtěly Vodochody konkurovat zajímavějšími časy příletů a odletů a nižšími tarify.

„Zatím připravujeme studii ohledně dopadů na životní prostředí. Ta bude k veřejnému projednání ke konci roku, pak se spustí maraton dalších procesů. Je těžké říct, kdy budeme u konce,“ uvedl Martin Kačur, viceprezident letiště Aero Vodochody.

Mezitím ale Vodochody rostou. Výcvikové lety ČSA a společnosti Travel Service se postaraly o větší pohyb na letišti. „Navyšuje se nám objem obchodních letů, takzvaného všeobecného letectví, startů soukromých letadel,“ vysvětlil růst Kačur.

Letiště ve Vodochodech má statut mezinárodního neveřejného letiště. Dnes je využíváno pro tovární účely, testovací, výcvikové a předváděcí lety. V České republice se statutem mezinárodní veřejné letiště fungují Praha, Ostrava, Brno, Karlovy Vary, Mnichovo Hradiště, Olomouc a Pardubice.