Nezaměstnané čekají změny: Cukr a bič v podpoře a zelené karty pro cizince

Praha - Systém státní sociální podpory zřejmě čekají změny. Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila zákon o státní sociální podpoře, který podmínky pro nezaměstnané v mnohém zpřísňuje. Zelenou dostal také vládní návrh na zavedení tzv. zelených karet, který by měl zjednodušit zaměstnávání cizinců na místech, o která nemají zájem čeští pracovníci. Pokud ho schválí ještě Senát a podepíše prezident, mohli by první cizinci dostat své karty v lednu 2009.

Nový systém sociální podpory má být více motivační než ten stávající. „My chceme jednoznačně vytvořit těmito návrhy systém, kdy ten, kdo pracuje, se bude mít lépe než ten, kdo nepracuje. Ten, kdo je aktivní a rychleji se snaží vyřešit svoji situaci, na tom bude lépe než ten, kdo bude neodůvodněně dlouho setrvávat v systémech sociální ochrany,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Bič: Zkrácení doby vyplácení podpory v nezaměstnanosti

Na hledání nového místa budou mít nezaměstnaní méně času, než mají nyní. Doba, po kterou berou podporu, a jejich příjem tak příliš neklesá, se zkrátí o měsíc. Lidé do 50 let tak budou mít nárok na podporu v nezaměstnanosti pouze pět měsíců. Nezaměstnaní ve věku od 50 do 55 let ji budou dostávat osm měsíců a lidé starší 55 let 11 měsíců.

Kdo si v tomto období novou práci nenajde, čeká ho mnohem razantnější propad v příjmech, než tomu bylo doposud. Takový člověk pak od státu dostane pouze existenční minimum 2020 korun.

Zákon počítá také se zpřísněním některých povinností nezaměstnaných. Například člověk, který si po pěti měsících bez práce nenašel nové místo, již nebude smět odmítnout rekvalifikaci. Navíc nebude možné opakovaně odejít ze zaměstnání, které uchazeči zprostředkoval úřad práce.

Cukr: Vyšší podpora a možnost přivýdělku

Ty, kteří jsou při hledání zaměstnání aktivní, chce ale stát motivovat ve srovnání se současnými pravidly více. První dva měsíce budou nezaměstnaní dostávat 65 procent původní mzdy, další dva měsíce 50 procent a ve zbývajícím čase 45 procent. Doposud mají nárok po dobu prvních tří měsíců nezaměstnanosti na 50 procent původní mzdy, poté na 45 procent.

Pro lidi, kteří sice o místo přišli, ale v žádném případě nechtějí jen sedět doma, počítá návrh zákona s možností přivýdělku v podobě veřejně prospěšných prací. Kdo měsíčně odpracuje 20 hodin, získá místo dvoutisícového minima 3126 korun, za 30 odpracovaných hodin dostane od státu 3679 korun.

Na neobsazená místa budou moci snáze cizinci

Na pole zaměstnanosti zasáhne také vládní návrh tzv. zelených karet, který bude dnes rovněž na pořadu jednání Poslanecké sněmovny. Návrh počítá s tím, že pokud se nepodaří do třiceti dnů od uvolnění či vytvoření pracovního místa tuto pozici obsadit domácím zaměstnancem či člověkem pocházejícím z jiné členské země Evropské unie, přijdou na řadu cizinci odjinud.

„Přestože je 300tisícová nezaměstnanost, máme 150 tisíc volných pracovních míst,“ vysvětluje nutnost zákona Nečas. Přesto se ve sněmovně očekává bouřlivá diskuse. Opozice totiž s ministrovými argumenty nesouhlasí a obává se vzniku cizinecký ghett, kam se i policisté budou bát chodit.

Nečas: Opozice zavání populismem

„Musím říct, že kolegové jsou buď naprostí populisté, nebo ten zákon vůbec nečetli. Ten zákon obsahuje velké množství pojistek, které zamezí těmto obavám,“ upozornil ministr. O práci v České republice se nebudou smět například ucházet cizinci ze zemí, které mohou znamenat bezpečnostní či zdravotní riziko. Poslední slovo bude mít v rozhodování o zaměstnání zahraničního pracovníka ministerstvo vnitra. „Pokud budou jakékoliv pochybnosti o tom občanovi, o jeho chování, tak prostě zelenou kartu nedostane,“ vysvětluje Nečas.

Cizinci nebudou mít nárok na sociální dávky

Mimoevropští cizinci pracující v Česku nebudou plnohodnotnou součástí sociálního systému. V případě, že přijdou o místo, nevyplatí jim stát žádnou podporu v nezaměstnanosti. Navíc budou mít v takovém případě na hledání nového zaměstnání pouze dva měsíce. Pokud nebude zahraniční pracovník v této lhůtě úspěšný, přijde o povolení k pobytu.

  • Placení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/278/27790.jpg
  • Korejské dělnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/145/14442.jpg