Siemens se dohodl s odbory na odstupném

Praha - Vedení společnosti Siemens kolejová vozidla se dohodlo s odbory na odstupném pro zaměstnance, kteří přijdou o práci kvůli avizovanému ukončení výroby německé společnosti v továrně na pražském Zličíně. Celkově by Siemens mohl vyplatit až 32,7 milionu eur, tedy asi 800 milionů korun. Každý z celkových 1100 zaměstnanců by se tak mohl těšit na částku v průměru převyšující 700 tisíc korun.

Jednání o odstupném pro české zaměstnance provázela řada protestů. Výroba se v pražském závodě zastavila celkem třikrát, naposledy 20. srpna na dvě hodiny. Zaměstnanci odmítli původně nabízený „sociální balíček“ jako nedostatečný. Vedení firmy nabízelo odstupné mezi osmi a 12 platy a garanci, že do června 2009 nebude propouštět.

Základem čerstvé dohody je odstupné ve výši 16 platů, pokud Siemens nenajde kupce a továrnu v polovině příštího roku zavře. Do té doby by v souvislosti s odchodem firmy ze Zličína neměl o práci přijít ani jeden pracovník. Pokud Siemens kupce najde, dostanou zaměstnanci přestupovou prémii ve výši tří platů.

Od srpna budou zaměstnanci navíc dostávat prémii ve výši 35 procent z platu, který se v současnosti pohybuje v průměru kolem 31.400 korun. Každý měsíc pak prémie poroste o dalších pět procent. V srpnu ještě zaměstnanci dostanou speciální jednorázovou prémii 15 tisíc korun a finanční podporu na vzdělávání po dobu dalších tří měsíců.

„Dnes se dá hovořit o tom, že pokud by došlo k odchodu, bude to za velmi korektních podmínek,“ pochvaluje si výslednou dohodu předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula.

Plánované uzavření nebo prodej pobočky Siemens Kolejová vozidla oznámil koncern Siemens koncem července poté, co již začátkem měsíce informoval o záměru propustit na celém světě až 17 tisíc lidí. Firma chce tímto způsobem bojovat s poklesem zisku. Pražský závod se dostal do hledáčku managementu koncernu kvůli údajnému nadbytku výrobních kapacit pro kolejová vozidla v Evropě. Ostatní aktivity koncernu v České republice se nemění, odchod se týká pouze Siemens Kolejová vozidla.

Vydáno pod