Dolar je vůči euru nejvýš za půl roku

New York - Americký dolar byl dnes vůči euru nejsilnější za posledních šest měsíců. Za půlročním rekordem americké měny stál hlavně propad eura po zveřejnění nepříznivých údajů o vývoji německé ekonomiky. Ty vyvolaly obavy z možné nastupující recese v eurozóně a posílily očekávání, že Evropská centrální banka sníží úrokové sazby.

Euro se vůči dolaru propadlo až na 1,4570 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od poloviny února. Od začátku tohoto měsíce si jednotná evropská měna odepsala více než šest procent. Je tak na cestě k nejprudšímu měsíčnímu poklesu od svého zavedení v roce 1999.

Dlouhodobé vyhlídky pro dolar jsou podle analytiků příznivé, protože Spojeným státům se pravděpodobně podaří překonat problémy se zpomalením hospodářského růstu dříve než ostatním zemím.

První náznaky toho, že se americká ekonomika odrazila ode dna, se už začínají objevovat. Podle dnes zveřejněných údajů v červenci mírně ožil americký realitní trh a odrazil se tak z více než sedmnáctiletého minima, kam ho v uplynulém roce srazila hypoteční krize. Kupci v současnosti využívají toho, že v nejhorší poválečné realitní krizi domy výrazně zlevnily.

Prodej nových jednogeneračních domů stoupl proti červnu o 2,4 procenta na celoročně přepočtené tempo 515 tisíc domů. I přes mírný nárůst však červencové hodnoty zaostaly za očekáváním a ve srovnání s červencem 2007 jsou o 35 procent nižší.