Česká pojišťovna chce vlastní zdravotní pojišťovnu

Praha - Česká pojišťovna (ČP) chce vlastní ústav nabízející zdravotní pojištění. Jednička na českém trhu dnes v tiskové zprávě oznámila, že požádala ministerstvo zdravotnictví o udělení licence na vlastní zdravotní pojišťovnu. Tu má zatím v Česku deset ústavů.

Nová zdravotní pojišťovna ČP chce klienty nalákat na široké portfolio mateřské společnosti. „Klienti mohou mít pod jednou střechou pojištěno úplně všechno, od auta počínaje přes dům až po sebe sama,“ zdůraznil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Zdravotnictví je pro ČP známou oblastí, neboť vedle životního pojištění už 15 let poskytuje prostřednictvím dceřiné společnosti ČP Zdraví komerční zdravotní pojištění. Jako první v České republice začala nabízet pojištění povinného poplatku za hospitalizaci, které si během půl roku sjednalo více než 60 tisíc lidí.

Nabídka zdravotního pojištění v zemi by se měla v dohlédné době rozšířit také díky společnostem Appian Group a Czech Media Corporation, které  ministerstvo o licenci na zdravotní pojišťovnu požádaly před nedávnem. Zájemci musejí složit kauci 50 milionů korun a do jednoho roku od rozhodnutí o získání licence nabrat nejméně 50 tisíc klientů.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se rozhodl počkat se dvěma zákony, které měly otevřít trh s pojišťovnami. Zatím pro ně ve sněmovně nesehnal dostatek hlasů. Julínek zamýšlí změnit zdravotní pojišťovny na akciové společnosti, které by mohly tvořit zisk a nabízet i další služby, jako jsou například různá připojištění.

Česká pojišťovna je součástí Generali PPF Holdingu. Ten prostřednictvím svých dceřiných společností spravuje ve dvanácti zemích střední a východní Evropy aktiva téměř za 10 miliard euro.