Situace v USA: Rekordní ztráty spořitelen a více bankrotů

Washington/New York - Americké ekonomice se stále nedaří. Tuzemské spořitelny realizovaly ve druhém čtvrtletí druhou největší ztrátu v historii. Nedaří se ani firmám a fyzickým osobám. Počet bankrotů stoupl za poslední rok do konce června ve srovnání s loňskem o 28,9 procenta.

Americké spořitelní instituce realizovaly ve druhém čtvrtletí ztrátu ve výši 5,4 miliardy dolarů (asi 89,7 miliardy korun). Navíc rekordně narostlo i množství opravných položek za ztrátové úvěry. Největší komplikace způsobily spořitelnám hypotéky a další úvěry, které teď řada klientů nesplácí.

Experti: Pojišťovny situaci zvládnou

I přes vysokou ztrátu se odborníci o budoucnost pojišťoven nebojí. John Reich, ředitel amerického úřadu Office of Thrift Supervision, který na práci spořitelen dohlíží, tvrdí, že 98 procent institucí má stále ještě dostatečný kapitál na to, aby se dokázaly vypořádat jak s problémy na realitním trhu, tak s hospodářským útlumem.

„Dostatečný kapitál a vysoké rezervy na potenciální ztráty z úvěrů znovu prokazují, že manažeři spořitelních institucí vhodným způsobem reagují na problémy, kterým čelí. Tyto dva faktory odvětví pomohou období krize dobře zvládnout,“ poznamenal Reich.

Americkou ekonomiku trápí i rychlý nárůst bankrotů

Ztráty pojišťoven ale nejsou jediným problémem, kterému musí americké hospodářství čelit. Narůstá rovněž počet bankrotů jednotlivců i firem. Žádost o ochranu před věřiteli podalo ve Spojených státech za rok do konce června téměř milion jednotlivců a podniků. Ve srovnání s předchozím rokem počet případů stoupl o 28,9 procenta. Nejvíce krachovaly nepodnikatelské subjekty, jejich podíl na bankrotech přesáhl 96 procent.

Americká ekonomika čelí problémům již od loňského léta. V prvních měsících letoušního roku se bouřlivě spekulovalo o tom, zda již tamní hospodářství sklouzlo do recese, nebo zda teprve balancuje na jejím okraji. Ekonomickou situaci zatím příliš nepovzbudily ani kroky Fedu, který razantně snížil úrokové sazby a zachraňoval problémové banky.