Silná koruna vyhání zahraniční investory z Česka na Slovensko

Bratislava/Praha - České republice hrozí odchod zahraničních investorů, zejména těch německých. Důvodem je příliš silná koruna. Investoři by tak ve velkém mohli začít odcházet na Slovensko. Východní soused totiž láká transparentním daňovým systémem, nižším daňovým zatížením a blížícím se přechodem na euro. Píší to dnešní slovenské Hospodarske noviny.

Podle Martiny Kyselové z Česko-německé obchodní a průmyslové komory zvažuje odchod z České republiky více než dvacítka firem. Patří mezi ně devět výrobních firem, tři působící v oblasti služeb, sedm středně velkých podniků a dvě malé firmy. Jejich počet přitom nemusí být konečný, protože další firmy své záměry komoře nesdělily.

„Téměř dvě třetiny firem z 240 respondentů uvádějí, že jejich firma kvůli kurzu utrpěla významné ztráty,“ tvrdí Kyselová. Slovensko jako vhodnou alternativu pak potvrzuje 86 procent podniků. To ale neznamená, že Slovensko bude mít vyhráno na dlouho. Němci předpokládají, že si země udrží současnou atraktivitu pro podnikání pouze tři až pět let.

Zatímco Slováci začnou platit eurem už od prvního ledna příštího roku, Češi se jednotné měny zatím jen tak nedočkají. Jako možný termín přijetí se jeví až rok 2014, stát ho ale zatím jako pevný nestanovil. Podle předsedy české Asociace exportérů Jiřího Grunda to může řadu investorů znejistit.