Češi, setřete slzu, končí poslední haléře

Praha - 116 let dlouhá éra, kdy měli Češi možnost platit padesátihaléřovými mincemi, tedy posledními haléři, které české měně ještě zbyly, končí. Ceny zboží a služeb je ale dál budou uvádět; a teprve konečná částka při placení se bude zaokrouhlovat na celé koruny. Zbylé padesátníky budou banky měnit ještě rok. Češi se bojácně ptají: Povede to ke zdražování?

Padesátníky budou následovat odsun všech ostatních haléřových mincí, protože stejně jako již dříve ty drobnější ztratily i ony svou funkci. Zatímco ještě v roce 2004 za padesát haléřů mohli Češi koupit krabičku zápalek, dnes už za ně nepořídí nic. Navíc je výroba mince mnohem více nákladná, než jaká je její nominální hodnota.

Řetězce prý nezdraží, SOS tvrdí opak

Podle představitelů největších obchodních řetězců v Česku - Tesca a Aholdu - se Češi nemusí kvůli zrušení padesátníků bát zdražení zboží. Na regálech zůstanou i nadále původní ceny v haléřích, jako tomu bylo po zrušení desetníků a dvacetníků v roce 2003. Zaokrouhlovat se bude až u pokladny, a to pouze při platbě v hotovosti.

„Změna se vůbec nedotkne zákazníků s platební kartou, kde i dnes účtujeme cenu přesně v haléřích,“ uvedl mluvčí Aholdu Libor Kytýr. Zvýšení cen se neobává ani Česká národní banka, která uvádí, že se stažení padesátníků z oběhu do inflace promítne pouze 0,1 procenty.

Jiný názor na věc má Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Podle jeho mluvčí Ivany Pickové lze v budoucnosti očekávat zaokrouhlování cen veškerého zboží, tedy nejen výsledné ceny nákupu.

Poukázky s haléřovými hodnotami pošta od zítřka nepřijme

Změny a zaokrouhlování čekají i zákazníky České pošty. Od 1. září nebude pošta přijímat poukázky, které nebudou znít na částku zaokrouhlenou na celé koruny. I nadále ale bude prodávat známky s nominální hodnotou 0,50 Kč, 2,50 Kč, 6,50 Kč, 7,50 Kč a 32,50 Kč. Bude ale zaokrouhlovat. Člověk, který si přijde koupit známku za 50 haléřů, za ni tak paradoxně zaplatí dvakrát tolik.

Haléřové mince - dar císaře Františka Josefa

Haléř jako nejmenší nominální hodnotu korunové měny zavedl císař František Josef I. Při přípravě měnové reformy z roku 1892 totiž hledalo Rakousko-Uhersko náhradu za krejcary a zlatky.

Do novodobé numizmatické historie započaté v roce 1953 nechvalně známou komunistickou měnovou reformou, během které ztratily ze dne na den peníze prudce na hodnotě a lidé byli ožebračeni, vstupovalo Československo s celou sbírkou haléřových mincí. Existovaly jedno, tří a pětihaléře. Dále deseti a padesátihaléře a sbírku mincí doplňoval i poněkud kuriózní 25haléř. Dvacetník se objevil až o deset let později v roce 1963.

Z peněženek Čechoslováků nejdříve zmizely 25haléře, následovaly pětníky a tříhaléře. Nejmenší mince československých dějin - jednohaléř - zůstala oficiálně v platnosti až do 1. ledna 1993, i když se již v oběhu příliš neobjevovala.

Vydáno pod