Platy v regionálním školství se podle odborářů propadly o 5 procent

Praha - Reálné platy pracovníků v regionálním školství se v letošním prvním pololetí propadly o pět procent, tvrdí to školské odbory. Zatímco nominální mzdy učitelů a dalších zaměstnanců škol od ledna do června rostly v průměru tempem 2,6 procenta, inflace se pohybovala kolem sedmi procent. Odboráři chtějí příští týden o situaci jednat s ministrem školství Ondřejem Liškou (SZ).

Platy ve školství rostly podle údajů Českého statistického úřadu výrazně méně než v ostatních oblastech. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku meziročně podle něj v prvním pololetí vzrostla o osm procent na 23 182 korun. Zaměstnanci ve školství si přilepšili jen o 2,6 procenta.

Předseda školských odborů František Dobšík však zpochybňuje i tuto hodnotu. Statistici prý do vzdělávaní zahrnují mimo jiné i vysoké školy a vzdělávací agentury. Podle Dobšíka byl růst v mateřských, základních a středních školách pouze 1,7 procenta. 

Odborářům dávají za pravdu i statistiky Ústavu pro informace ve vzdělávání za první letošní čtvrtletí. Podle nich vzrostl meziročně průměrný příjem učitelů v regionálním školství o 1,7 procenta na 22 745 korun. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců ve školství činila v prvním čtvrtletí 19 777 korun, což je o tři procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Dobšík se chce s Liškou sejít příští týden. Probrat se chystá kromě letošní situace také rozpočet na příští rok. Potom prý budou odboráři o situaci jednat s kolegy v krajích.

Liška učitelům na jaře slíbil čtyři a půl miliardy korun navíc na platy. Čtyři miliardy by měli dostat až v následujícím roce. V roce 2009 by prý také rád vyrovnal propad peněz na učebnice a pomůcky.

Odbory přitom už na letošek žádaly tři miliardy. Své požadavky v červnu podpořily stávkou. Kvůli platům stávkovaly už v prosinci minulého roku. Nelíbí se jim také, že vyjednané navýšení se týká pouze učitelů, a ne dalších pracovníků škol. V říjnu proto plánují předat vládě i parlamentu petiční archy s podpisy na podporu zvýšení jejich odměn.

Vydáno pod