V Boeingu hrozí stávka, podnik může přijít o miliardy dolarů

Chicago - Největší odborová organizace v americké společnosti Boeing vyzvala své členy, aby se připravili na stávku. Odborům se nelíbí návrh nové kolektivní smlouvy, který jim Boeing předložil, a pokud firma nenabídne lepší podmínky, stávka může začít už příští týden. Škody by pak mohly dosahovat až 3 miliard dolarů měsíčně, což je asi 50 miliard korun.

„Ten podnik neposlouchá. Oni vědí, co je třeba udělat, aby nám vyšli vstříc a my tu smlouvu mohli akceptovat,“ řekl podle agentury Reuters šéf odborové buňky District 751 Tom Wroblewski. District 751 je součástí organizace International Association of Machinists (IAM), která hájí zájmy zhruba 730.000 členů.

„Naprostá většina našich členů tu smlouvu odmítá,“ dodal Wroblewski. Členové budou o návrhu hlasovat ve středu, kdy skončí platnost současných tříletých smluv. Pokud by se obě strany na nových pracovních podmínkách nedohodly, může stávka začít hned ve čtvrtek 4. září. Organizace District 751 má asi 27.000 členů, většinou zaměstnanců Boeingu v Seattlu.

Boeing může stávku odvrátit za předpokladu, že se mu k ratifikaci návrhu podaří přesvědčit alespoň 34 procent zaměstnanců, kteří jsou v odborech. K zahájení stávky je totiž potřeba souhlas minimálně dvou třetin členů. Pokud na stávku nedojde, odbory přijmou poslední nabídku, kterou jim firma předloží.

Boeing k posledním krokům odborářů sdělil, že je jejich doporučením zahájit stávku zklamán. Zároveň vyzval členy odborů, aby si poslední návrh dobře prostudovali a hlasovali o něm podle svého nejlepšího úmyslu. Pokud by odboráři návrh přijali nejpozději do středy, Boeing každému z členů okamžitě vyplatí odměnu 2500 dolarů (asi 42.000 Kč).

Průměrný dělník, který se v Boeingu podílí na montáži letadel a klíčových komponentů, si vydělá 27 dolarů za hodinu (asi 450 Kč/hod). To je asi 56.000 dolarů ročně (zhruba 78.000 Kč měsíčně). K tomu je ale nutné připočíst ještě příplatky a další pobídky. Smlouva, kterou teď Boeing předkládá, by znamenala zvýšení platu za celé tři další roky asi o 34.000 dolarů.

„Věříme, že naši zaměstnanci ten návrh ocení. Je to nejlepší a poslední nabídka, kterou předkládáme,“ řekl mluvčí Boeingu Tim Healy. „Jsme prý prvotřídní podnik, prvotřídní smlouvu nám ale dát nechtějí,“ oponuje mu Robert Eagleson z továrny Boeingu v Rentonu. „Vydělali 13 miliard dolarů a nechtějí se o to podělit,“ dodal.

Boeing učinil v nynějším kole vyjednávání neobvyklý krok a návrh nechal na své internetové stránce, aby si jej zaměstnanci mohli sami prohlédnout a přemýšlet o něm. Firma tak obešla odborovou centrálu, která návrhy svým členům předkládá většinou sama. Šéfové odborů Boeing obvinili, že se snaží jednání ovlivnit a podali na firmu stížnost.

Stávka by mohla Boeing podle analytiků připravit asi o 100 milionů dolarů denně, hlavně na nerealizovaných tržbách. V roce 2005, kdy zhruba čtyři týdny stávkovali zaměstnanci Boeingu ve Wichitě v Kansasu, musela firma přerušit montáž dopravních letadel a více než 20 letounů odběratelům dodala se zpožděním.

Odborová organizace IAM byla založena v roce 1935. Od té doby dělníci v Boeingu šestkrát přistoupili ke stávce.