Zemědělci letos sklidili téměř o pětinu víc

Praha - Letošní úroda je pro české zemědělce důvodem k radosti. Z polí sklidili dohromady téměř 7,6 milionu tun obilí, což je zhruba o 1,2 milionu tun více než loni. Pod střechou už mají sklizeň téměř 99 procent polí. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Kvůli nízkým výkupním cenám je však zatím obchodování s obilovinami minimální.

Průměrný hektarový výnos z českých polí letos narostl o 17 procent na 5,31 tuny. Letošní sklizeň je podle Agrární komory srovnatelná s rokem 2004, kdy bylo sklizeno ještě o 0,6 milionu tun obilí více, a s rokem 1990, kdy bylo sklizeno o 1,2 milionu tun obilí více než letos.

Těchto úrovní sklizně však bylo dosaženo na mnohem větších osevních plochách. Obiloviny letos farmáři naseli na 1,43 milionu hektarů polí, což je o 22 tisíc hektarů méně než v loňském roce.

Vyšší úrodu obilí hlásí také zemědělci v zemích EU. V celé EU se loni urodilo 257 milionů tun obilí, letos by v unii podle odhadů měla sklizeň stoupnout přibližně o 30 milionů tun.

Ceny obilí klesly, chleba přesto levnější nebude

I když je letos cena obilí až o 60 procent nižší, podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby to na ceny mouky a pečiva na pultech obchodů mít vliv nebude.

Obchodní řetězce totiž loni podle Veleby zvedly ceny až o 40 procent. „Jak se jednou zvednou ceny, tak obchodníci to budou těžko ochotni stlačovat dolů,“ obává se Veleba. Dalším důvedem je, že obilí tvoří v ceně pečiva pouze zlomek ceny, u bílého pečiva to je 13 procent. Změny cen obilí se tak ve výsledné ceně nemusí odrazit.

Pokud pokles cen obilí přijímají spotřebitelé s vlažným úsměvem, samotní zemědělci jsou z něj značně nervózní. Na doporučení Agrární komory jich zatím většina váhá s prodejem sklizeného obilí a čeká na vyšší výkupní ceny. Ty však vzhledem ke zmíněné slušné úrodě ve zbytku Evropy nemusí přijít.