Finanční skupina Penta v Polsku proinvestuje miliardu eur

Varšava - Česko-slovenská finanční skupina Penta chce v Polsku investovat miliardu eur (zhruba 24,7 miliardy Kč). V zemi již vlastní například síť prodejen Žabka a mobilního operátora. V současnosti se chystá investovat v oblasti výroby. V následujících pěti letech plánuje každý rok ovládnout dva podniky v Polsku z různých oborů. O plánech firmy dnes informoval deník Rzeczpospolita.

Vedení Penty neskrývá, že společnost hledá atraktivní podniky, které by mohla převzít. Hodnota každé transakce má být okolo 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč). Mluvčí Penty Jana Studničková prohlásila, že firma se hodlá poohlédnout po investicích i v Německu a Británii. Poté se však opět soustředí na středoevropské trhy.

Před několika dny skupina oficiálně potvrdila, že česká firma Aero Vodochody, kterou Penta vlastní, má zájem o koupi PZL Świdnik, jediného polského výrobce helikoptér.

Penta podniká především v energetice, strojírenství, zdravotnictví, letecké dopravě, realitách, telekomunikacích, zábavním průmyslu a bankovnictví. Zaměstnává 200 lidí.

Společnost má pět vlastníků. Největší podíly drží Jaroslav Haščák a Marek Dospiva, následují Martin Kúšik, Jozef Oravkin a malý díl náleží Jozefu Špirkovi.