Tata hledá nové místo pro výrobu nejlevnějšího auta světa

Bombaj - Indická automobilka Tata Motors dnes na dobu neurčitou pozastavila výstavbu své továrny v Západním Bengálsku, kde se má vyrábět nejlevnější vůz světa Nano. Firma uvedla, že hledá nová místa, kde by mohla vůz vyrábět. Místní zemědělci totiž stále demonstrují a chtějí zpět své vyvlastněné pozemky, na nichž má automobilka stát.

Vláda kvůli výstavbě podniku vyvlastnila přes čtyři čtverečné kilometry zemědělské půdy. Nabídla za ni sice zemědělcům náhradu, někteří z nich, hlavně menší farmáři, ji však odmítli a požadují zpět svoji půdu. Z bezpečnostních důvodů se na výstavbě továrny nepracuje již od pátku a firma nyní uvažuje o zahájení výroby modelu Nano v jiné své továrně.

„Situace kolem továrny na Nano je i nadále nepřátelská a zastrašující. Neexistuje způsob, jak by továrna mohla fungovat efektivně, pokud se prostředí nezlepší a nepodpoří projekt,“ uvedl mluvčí automobilky Tata.

Auto za 40 tisíc už stálo šest miliard 

Společnost již investovala do projektu 350 milionů dolarů (šest miliard korun), šéf společnosti Ratan Tata je však i přes vysokou investici připraven projekt zastavit, pokud budou protestující ohrožovat zaměstnance.

Společnost Tata představila svůj superlevný osobní vůz Nano začátkem roku na autosalonu v Dillí s tím, že ještě letos zahájí jeho prodej. Model by měl stát pouhých 100 tisíc rupií (necelých 40 tisíc Kč) a měl by být pro masový automobilismus v Indii podobným impulzem jako Volkswagen Brouk nebo Fiaty 500 a 600 v poválečné Evropě.

Tata nedávno koupila značky Land Rover a Jaguar od americké automobilky Ford Motor za 2,3 miliardy dolarů. Díky této transakci získá příležitost k rozšíření svých aktivit i mimo Indii.

Vydáno pod