Americký Nasdaq chce pražskou burzu

New York - Americký Nasdaq OMX Group, který provozuje akciové trhy ve Spojených státech a severní Evropě a je jednou s nejvetších světových burz, chce koupit Burzu cenných papírů Praha. Podle zdrojů agentury Reuters by chtěl Nasdaq získat v pražské burze většinový podíl.

Pražská burza by pro Nasdaq mohla znamenat důležitý výchozí bod pro další expanzi ve střední Evropě. Nasdaq se v nejbližší době chystá spustit nový obchodního systém s názvem Nasdaq OMX Europe.

Současní vlastníci pražské burzy už dali najevo, že do konce roku možná prodají více než 90 procent akcií. Důvodem je právě zvýšený zájem ze strany finančních investorů a strategických partnerů v kombinaci s celosvětovým trendem konsolidace burzovních trhů. Transakce by mohla být dokončena během několika měsíců.

Zájem o pražskou burzu dosud projevily jen evropské trhy například burzy ve Varšavě a Vídni. Varšavská burza je však vlastněna státem a akcionáři a členové pražské burzy si podle některých zdrojů obeznámených s přípravou transakce stanovili podmínku, že nový majitel vlastněn státem být nesmí.

Petr Zajíc z Pioneer Investments favorizuje mezi možnými kupci Nasdaq. „Pro ně to má strategičtější význam, než pro varšavskou nebo vídeňskou burzu,“ říká.

Hodnota pražské burzy se odhaduje na více než 300 milionů dolarů (více než 5,2 miliardy korun), objevují se ale odhady i mnohem vyšší. Americká investiční banka Morgan Stanley stanovila horní strop cenového pásma až na 590 milionů dolarů, což je asi 10,1 miliardy korun.